ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Prudký pokles počtu volných míst se zastavil

ZPRÁVA - Statistiky nezaměstnanosti na Prachaticku vydaly po několika měsících pozitivní zprávu naznačující, že situace zaměstnavatelů se stabilizuje.

    

  

# Úterý 13/11 2023 - TEXT: Tomáš František Přibyl

Prachaticko zažilo letos od června do září velmi prudký pokles počtu volných míst, která nezaměstnaným nabízí Úřad práce. Šlo o pokles, jaký náš okres nezaznamenal dlouhé roky a který nenastal ani v době covidových restrikcí, zvýšené inflace a všech ekonomických dopadů války na Ukrajině. Za čtyři měsíce ubyla zhruba čtvrtina míst.

Hlavní příčinou byly zřejmě nemalé potíže průmyslu, který vytváří velkou část pracovních pozic v okrese Prachatice. Průmyslová produkce v Česku klesá od jara a v létě tento pokles ještě výrazně zrychlil. Zejména od května se meziročně snižovala výrazně i hodnota nových zakázek ve většině průmyslových odvětví. Letos v září dokonce klesla meziročně průmyslová produkce v Česku o pět procent.

Od června do září proto na Prachaticku počty zrušených volných pozic dosahovaly dvoj až trojnásobku toho, co je u nás jinak běžným průměrem. Data o vývoji českého průmyslu v říjnu sice ještě nejsou k dispozici, ale podle statistik Úřadu práce se pokles počtu volných míst v našem okrese v říjnu zastavil.

Zda a kdy přijde růst zatím není jasné, ale i počty zrušených míst se vrátily na Prachaticku k normálu a celkově počet míst dokonce meziměsíčně vzrostl o čtrnáct na 1266. A k tomu trh práce přidal další dobrou zprávu, kterou je snížení míry nezaměstnanosti na Prachaticku o dvě desetiny procenta na 2,1 %.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky