ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Nová práce nemění plán návratu k vedení města

ZPRÁVA - Bývalý prachatický starosta Martin Malý už více než měsíc řídí areál historických českokrumlovských klášterů. A říká, že jeho politické plány to nemění.

    

  

# Pondělí 20/11 2023 - TEXT: Tomáš František Přibyl

Po volbách, ve kterých získal nejvíce hlasů, ale koalici nesestavil se Martin Malý mohl opět stát vedoucím finančního odboru městského úřadu. Zákon totiž umožňuje politikům návrat do pozic, ze kterých přešli na uvolněnou politickou funkci. Pak by však musel volit mezi tím, zda by zůstal v zastupitelstvu nebo vedoucím odboru. Obojí není možné. A navíc by zřejmě čelil tlaku nové koalice na odchod z úřadu.

Martin Malý se do funkce vedoucího finančního odboru nevrátil a zhruba rok po volbách vyhrál výběrové řízení na šéfa organizace, která spravuje českokrumlovské kláštery. Komise a rada ho vybraly ze šesti uchazečů. Vznikla tak logická otázka, zda se tím mění jeho politické plány?

„Má nová práce žádným způsobem neovlivní mou práci zastupitele v Prachaticích. Mám v plánu usilovat o další volební vítězství a návrat do vedení radnice v Prachaticích. Nová práce naopak může být přínosem díky novým zkušenostem. Osud Prachatic mi není lhostejný a ze současného směrování po posledních volbách je mi smutno,“ uvedl Martin Malý pro prachatickoNEWS.CZ.

Českokrumlovské kláštery tvoří objekty zabírající asi dvacet procent historického centra města. Nejstarší jsou až ze 14. století a působily v nich řády minoritů, klarisek a bekyní. Je v nich zhruba 260 místností a asi devět tisíc metrů čtverečních zahrad. Areál je otevřen od roku 2015 a před tím prošel rekonstrukcí za zhruba 327 milionů korun.

Je v nich například prohlídková trasa vlastních klášterů, interaktivní expozice i velká galerie se sbírkou ilustrací. Areál spadal dříve pod městské divadlo, ale nové vedení města se ho rozhodlo vyčlenit a zřídit pro něj novou příspěvkovou organizaci, kterou vede od 16. října Martin Malý. Jeho úkolem je hlavně areálu zvýšit návštěvnost a snížit výrazně jeho ztrátovost.

„Nyní je mou prací především zajištění pokud možno bezproblémového přechodu činností a správy na nově zřízenou organizaci, konstrukce rozpočtu organizace na příští rok, zajištění veškerých dokumentů a znovu uzavření veškerých smluv s nájemci a dodavateli. V hlavě už si při tom spřádám plány a myšlenky, jak provoz co nejvíce zefektivnit a udělat jej maximálně atraktivní a přitažlivý,“ uvedl také Martin Malý.

Podle informací, které zveřejnila českokrumlovská radnice na svém webu, vítězství Martina Malého pomohly nejen zkušenosti z pozice starosty a místostarosty, ale také zkušenosti s kulturou. „Stejně jako ekonomika, tak i kulturní prostředí je mu vlastní. O památkové péči a způsobu dobré praxe financování obnovy památkových objektů přednášel na půdě Parlamentu ČR, odborných konferencích a výstavách,“ napsala českokrumlovská radnice v tiskové zprávě a dodala: „Je také autorem fotografické knihy Z Prachatic za poznáním, pro kterou vyfotografoval více než polovinu všech uvedených fotografií, navrhl texty a grafické zpracování. V současné době má rozpracovaný druhý díl této knihy.“

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky