ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Prachatice budou mít dva kameny ke klopýtnutí

ZPRÁVA - Prachatické gymnázium a nezisková organizace KreBul připravují položení dvou kamenů ke klopýtnutí do dlažby u gymnázia. Připomenou oběti šoa.

# Pondělí 8/4 2024 - TEXT: Tomáš František Přibyl

Položení dvou kamenů ke klopýtnutí je další aktivitou v rámci spolupráce gymnázia a KreBulu v oblasti multikulturní výchovy, která připomíná utrpení vyznavačů judaismu za druhé světové války. Kameny proto připomenou dva studenty gymnázia, kteří zemřeli v Osvětimi v době holocaustu, který bývá označován také slovem šoa z biblického ivrítu, které znamená zlo.

Idea kamenů, o které se klopýtá, pochází z Německa. Jde o dlažební kostky s mosazným povrchem, na nichž jsou vyryta jména vyznavačů judaismu a připomínají jejich osudy u domů nějak s nimi spojenými. S nápadem na jejich pokládání přišel před bezmála třiceti lety německý umělec Gunter Demnig, který první takový kámen zasadil v Kolíně nad Rýnem u radnice. V němčině jsou označovány slovem stolpersteine – kameny, o které je třeba klopýtnout/zavadit pohledem.

V Prachaticích budou připomínat dva studenty, kteří zemřeli v nacistickém vyhlazovacím a koncentračním táboře v Osvětimi. Jejich jména objevila ředitelka gymnázia Jana Dejmková ve starých školních záznamech a do pátrání po jejich osudu se pustili i studenti gymnázia.

„Jde o Maxe Spiegela a Arnošta Klingera. S pátráním a bádáním pomohl pedagog Tomáš Soumar a dále dva studenti - Erik Vlášek a Ondřej Machart, kteří na toto téma napsali studentskou práci, ve které přibližují životní příběhy obou studentů až do jejich smrti,“ vysvětlil pro prachatickoNEWS.CZ ředitel KreBulu Zdeněk Krejsa.

K odhalení kamenů připravil KreBul s gymnáziem na pondělí 15. dubna program, který zahrnuje i koncert.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky