ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Prachatice poznají letos francouzskou specialitu

ZPRÁVA - Tradiční prachatický svátek vytříbených chutí letos nabídne gurmánskou novinku, kterou budou sýry v kombinaci s džemy a marmeládami od Jozefíny Růžičkové.

# Pátek 17/5 2024 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

Degustace džemů a marmelád se sýry a víny bude v Prachaticích součástí dvou gastronomických přehlídek, které pořádá sommelier Michal Kočan. Národní přehlídku sýrů a vín čeká letos už jednadvacátý ročník a eno-gastronomická přehlídka ryb a vín se uskuteční už po devatenácté. Konat se budou 14. a 15. června ve Staré radnici a v jejím Radničním sále, sklepích a arkádách.

Letos přišel Michal Kočan se změnou v programu, která má přinést lahodné a osvěžující zpestření. Místo kuchařského studia, které připravovalo teplé pokrmy z ryb, bude letos novým lákadlem akce snoubení chutí džemů a marmelád se sýry a víny. Oslovil kvůli tomu úspěšnou prachatickou značku Rose Garden.

„U nás to není moc běžná záležitost. Já jsem se s tím setkal na svých cestách po Francii. Zažil jsem, že po obědě se podávaly sýry místo zákusků a podávaly se k tomu i džemy,“ řekl Michal Kočan novinářům. Podle jeho informací, je možné se s podobnou kombinací setkat třeba i v Libanonu.

Majitelka značky Rose Garden Jozefína Růžičková se s touto kombinací chutí setkala také na soutěžích v Anglii, kam pravidelně přihlašuje své výrobky, a kde narazila na buřtíky pečené v pomerančovém džemu. Navíc v minulosti sama zkoušela hledat kombinace paštik s džemy a kombinaci se sýry a víny s Michalem Kočanem pečlivě vyzkoušeli, aby vybrali, které marmelády se hodí k různým druhům sýrů.

„Chutná to zajímavě a kombinaci sladkého a slaného se nebráním,“ řekla Jozefína Růžičková, která džemy a marmelády pod značkou Rose Garden vyrábí už od roku 2015 a pravidelně s nimi získává významná ocenění na světových soutěžích. Medailí už má více než sto a dlouhodobě nejúspěšnější jsou její marmelády z červených pomerančů. Ty si objednal i londýnský obchod Fortnum & Mason, ve kterém nakupuje i britská královská rodina.

Michal Kočan a Jozefína Růžičková sýry v kombinaci s džemy a marmeládami představili v tomto týdnu novinářům.

Národní přehlídky sýrů a vín se zúčastní především české mlékárny, které získaly za své výrobky řadu ocenění - zejména ocenění značky kvality KLASA. Celkem se letos představí v Prachaticích deset mlékáren a z toho bude jedna z Bavorska - GOLDSTEIG. Tradičně se na akci představí více než padesát vzorků sýrů vynikající kvality z kravského, kozího a ovčího mléka.

Eno-gastronomické přehlídky ryb a vín se každoročně účastní rybářské společnosti výhradně z jižních Čech – Rybářství Nové Hrady s.r.o., FISH MARKET a.s. Třeboň (člen skupiny Rybářství Třeboň) a další. Pro snoubení jídla a vína bude prezentována více jak stovka skvělých vín ze třiceti vinařství z Moravy a Čech, které získaly mnoho ocenění z domácích i světových výstav.

„Naše přehlídky si kladou za cíl propagaci a podporu domácích produktů, ale také nám jde o pobídnutí našich návštěvníků k experimentování a hledání vhodných chuťových kombinací. A to vše v úžasných renesančních kulisách ze 17. století,“ dodal Michal Kočan.

http://syryrybyavino.cz/

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky