ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Další unikátní výstava loutek na Velkém náměstí

ZPRÁVA - Národní muzeum připravilo v Prachaticích už druhou vynikající sezónní expozici věnovanou současným českým profesionálním loutkovým souborům.

# Středa 22/5 2024 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

Prachatické Muzeum české loutky a cirkusu je coby pobočka Národního muzea unikátním místem mapujícím dvě části české historie. Přesto v něm něco chybí. Už druhým rokem to však muzeum napravuje sezónními výstavami v cyklu, který dostal název Profily českých loutkových divadel. Tentokrát se věnuje královohradeckému Divadlu Drak a zejména práci výtvarníka Marka Zákostelského.

Stálá expozice Muzea české loutky a cirkusu představuje tři významné kapitoly českého loutkového divadla – lidové loutkářství od konce 18. století, rodinná loutková divadla a pozoruhodné amatérské loutkové scény první poloviny dvacátého století. Chybí tu však česká profesionální divadla druhé poloviny minulého století, která se těší oblibě diváků dodnes.

„Snažíme se tento dluh postupně napravit a v cyklu profilů profesionálních loutkových scén představujeme divadla, která u nás od padesátých let vznikala a existují dodnes. Začali jsme loni Divadlem Alfa z Plzně,“ řekla Lenka Šaldová z divadelního oddělení Národního muzea s tím, že v této sezóně přišel na řadu divadelní scénograf, režisér a výtvarník Marek Zákostelský a doba, kdy působil v Divadle Drak.

Marek Zákostelský vystudoval na DAMU loutkářskou scénografii a v královohradeckém loutkovém divadle působil od roku 1994 bezmála dvacet let. Z toho zhruba čtrnáct let i jako šéf výpravy. Představení, na kterých se podílel, dosáhla často stovek repríz a hrála se i v zahraničí.

V centru expozice, která zaujme jistě nejen děti, a je možné na ní vidět i ukázky z jednotlivých představení, jsou umístěny loutky a dekorace z projektu nazvaného Podivuhodný cirkus dr. Tarzana, na kterém Marek Zákostelský pracoval nejen jako výtvarník, ale také jako spoluautor a režisér. Nechybí tu však ani loutky z dalších představení, nebo plakáty a další zajímavosti. Výstavu je možné v muzeu navštívit až do konce letošního října.

Vlevo Marek Zákostelský a Hanuš Jordan - kurátor sbírek fotografií, trojrozměrných památek na české divadlo, cirkusového a varietního fondu Národního muzea.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky