ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Kozí sýr nebo hermelín se šípkovým džemem?

ZPRÁVA - Prachatické gastronomické přehlídky letos nabídnou francouzskou pochutinu, kterou jsou sýry s džemy a víny. Nabídka těchto kombinací bude velmi pestrá.

# Středa 29/5 2024 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

Gastronomické přehlídky sýrů, ryb a vín letos čeká v prachatické Staré radnici degustace, jakou za svou zhruba dvacetiletou historii ještě nenabídly. Vlastně není známá příliš ani v Čechách a hlavně patří k francouzské kuchyni, i když se s ní můžete setkat třeba i v Libanonu nebo Anglii.

Základní nabídka k ochutnávání těchto lahodných a osvěžujících kombinací bude obsahovat čtyři druhy sýrů. Prvním je přírodní bio kozí sýr, druhým pak hermelín s plísní na povrchu, dalším niva s plísní uvnitř a čtvrtým polotvrdý sýr Almdammer.

Sýry bude možné ochutnat se čtyřmi základními kombinacemi džemů a marmelád. Půjde o méně sladké extra džemy z šípků a červeného pomeranče a dále o džem z fíků, hrušek a bílého rumu a nakonec o džem z višně s mirabelkou. Základní nabídka tak bude obsahovat celkem šestnáct kombinací, které bude možné degustovat s polosuchými, polosladkými a sladkými víny.

„Při svých putováních po Francii jsem měl možnost ochutnat velké množství potravin, které se u nás nevyskytují, ale i ty, které se u nás vyskytují, ale běžně se takto nepodávají. Mám na mysli kombinaci sýrů, džemů a marmelád,“ řekl hlavní pořadatel přehlídek a prachatický sommelier Michal Kočan.

Sýry přivezou mlékárny, které se přehlídky letos účastní a džemy a marmelády dodá prachatická značka Rose Garden, za kterou stojí Jozefína Růžičková. Ta se svými produkty získala už stovku ocenění ve světové soutěži World’s Original Marmalade Awards a pronikla s nimi až do londýnského luxusního obchodu Fortnum & Mason, kde nakupuje i britská královská rodin.

„Vybírám hlavně z lokálních surovin. Z Chelčic nebo Hoříkovic, či višně z Krtel. Šípky pro mne vykupovali na místní základní škole. Fíky a citrusy pochopitelně místní nejsou, ale cokoliv jde, se snažím, aby bylo místní a aby to ujelo co nejmenší vzdálenost a zanechalo co nejmenší uhlíkovou stopu,“ řekla Jozefína Růžičková.

Národní přehlídky sýrů a vín se zúčastní především české mlékárny, které získaly za své výrobky řadu ocenění - zejména ocenění značky kvality KLASA. Celkem se letos představí v Prachaticích deset mlékáren a z toho bude jedna z Bavorska - GOLDSTEIG. Tradičně se na akci představí více než padesát vzorků sýrů vynikající kvality z kravského, kozího a ovčího mléka.

Eno-gastronomické přehlídky ryb a vín se každoročně účastní rybářské společnosti výhradně z jižních Čech – Rybářství Nové Hrady s.r.o., FISH MARKET a.s. Třeboň (člen skupiny Rybářství Třeboň) a další. Pro snoubení jídla a vína bude prezentována více jak stovka skvělých vín ze třiceti vinařství z Moravy a Čech, které získaly mnoho ocenění z domácích i světových výstav.

„Naše přehlídky si kladou za cíl propagaci a podporu domácích produktů, ale také nám jde o pobídnutí našich návštěvníků k experimentování a hledání vhodných chuťových kombinací. A to vše v úžasných renesančních kulisách ze 17. století,“ dodal Michal Kočan.

http://syryrybyavino.cz/

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky