ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Prachatice chtějí opravit rozhlednu na Libíně

ZPRÁVA - Po turistické chatě na Libíně by se mělo dočkat rekonstrukce i největší lákadlo tohoto 1096 metrů vysokého vrcholu, kterým je Rudolfova rozhledna.

# Středa 19/6 2024 - TEXT: Tomáš František Přibyl

Prachatičtí radní uvolnili z rozpočtu sto tisíc korun na projektovou dokumentaci k žádosti o dotaci na rekonstrukci libínské rozhledny. „Rekonstrukce rozhledny by měla zahrnovat opravu dřevěného schodiště, vnitřní vymalování, opravu venkovního nátěru, výměnu oken a instalaci vnitřního kamerového systému,“ píše se v důvodové zprávě, kterou radní dostali na stůl. Po zpracování projektu pak chce město žádat o dotaci z Programu přeshraniční spolupráce INTERREG ČR – Bavorsko.

Rozhledna, která byla po svém otevření pojmenována Věž korunního prince Rudolfa, oslavila loni v září 140 let své existence. Měří dvacet sedm metrů a na její vrchol vede 138 schodů. Před třemi lety prošla opravou podlaha její vyhlídkové plošiny, ale větší rekonstrukční práce se na ní neodehrály poměrně dlouho.

Na Libíně nyní po více než čtyřech letech příprav konečně začala rekonstrukce turistické chaty. A také tu kvůli zahájení stavebních prací skončila po dvou letech svůj provoz Bouda Vysoko, tedy kiosek s občerstvením, který provozoval podnikatel Josef Fojta. Oznámil to na facebookovém profilu Boudy Vysoko.

Včetně koupě chaty, přípravy projektu, hledání zdrojů vody a samotné přestavby je rekonstrukce chaty investicí za zhruba 35 000 000 korun, která se městu zřejmě nikdy nevrátí. Z projektu navíc musel být vyřazen kvůli finanční náročnosti hlavní ubytovací objekt a tak půjde v podstatě o pouhou výletní restauraci vedle rozhledny.

V rámci úvah o tom, co s chatou, zvítězila totiž nejnákladnější varianta její kompletní modernizace i když posouzení, které měli radní na stole, umožňovalo i levnější varianty. A to včetně toho, že by chata byla otevřena po její koupi jen s drobnými opravami jen za pár set tisíc korun. Variantu, která zvítězila, ve veřejných diskusích nejvíce obhajoval místostarosta Jakub Nepustil s tím, že chata byla ve špatném stavu a kompletní rekonstrukce byla nutná.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky