ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Do Prachatic dorazila výstava Cesty české vědy

ZPRÁVA a OBRAZEM - Druhá letošní výstava Prachatického muzea přináší například zapékací formu na trilobity. I díky tomu jde o velmi zajímavý edukační podnik.

# Čtvrtek 20/6 2024 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

Prachatické muzeum překročilo svou druhou sezónní výstavou hranice Prachaticka i Jihočeského kraje a otevřelo v tomto týdnu výstavu, která spojuje vědu s příběhy a zve za nimi do české krajiny. Dostala název Cesty české vědy a věnuje se velmi zajímavým a populárním způsobem právě dějinám české vědy.

Expozice stojí na úvaze říkající, že vývoj poznání a příběhy s tím spojené jsou také součástí našeho civilizačního dědictví a mají svou důležitost. Je proto vzdělávací a zároveň přináší nečekané souvislosti a hlavně příběhy vědců a vědeckých objevů. Spojuje tak vědu, kulturu i drama života. A to ve dvanácti zastaveních.

Příkladem toho, jak umí být výstava zábavná je třeba zapékací forma ve tvaru trilobita, které se vyráběly na přelomu 19. a 20. století na Berounsku, kde hojně působil světoznámý inženýr a paleontolog Joachim Barrande. Autoři výstavy nechali vyrobit kopii těchto forem, které odkazovaly k Barrandeho nálezům.

Stejně tak zajímavá je třeba historie papírů, do kterých tento sběratel zkamenělin balil své nálezy. Po sto padesáti letech existence jeho sbírky, která je stále největší na světě a patří Národnímu muzeu, se ukázalo, že tyto papíry jsou dopisy z jeho korespondence.

Výstava vznikla jako jeden z výstupů projektu Živá mapa (https://historyofscience.cz/), který má na svědomí Katedra filozofie a dějin přírodních věd Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Tato mapa je databází pamětihodných míst, která jsou spojena s českou vědou. Výstava putuje po Česku už třetím rokem a Prachatické muzeum je už její osmou zastávkou. Shlédnout je možné ji tady až do 6. října.  

Výstavou při jejím otevření v úterý 18. června prováděla jedna z autorek jejího librata Michaela Zemková.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky