ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Lovec šumavských svítání a mlh má novou knihu

ZPRÁVA - Vladislav Hošek - jedna z fotografických legend Šumavy - vydal už svou sedmou fotografickou knihu o Šumavě. Obsahuje sto čtyřicet podmanivých snímků.

# Pátek 21/6 2024 - TEXT: Tomáš Přibyl

FOTO poskytl Vladislav Hošek

Kniha se dočkala křtu před několika dny na zámku Skalice v Bohumilicích, kde ji pokřtila vodou z Vltavy starostka Čkyně Stanislava Tůmová. Publikace je plná panoramatických snímků fotografovaných především za svítání a i proto dostala název Šumava podmanivá. Je možné ji koupit v infocentrech a knihkupectvích na Šumavě.

„Chtěl jsem ukázat nálady naší krásné Šumavy především při ranním svítání v době inverzí a mlh. V knize se prezentují všechna roční období,“ uvedl pro prachatickoNEWS.CZ Vladislav Hošek a dodal: „Kniha představuje čtenářovi úžasné výhledy z různých vrcholů, dále ledovcová jezera nejen u nás, ale i na bavorské straně Šumavy a nechybí ani pohledy do slatí a rašelinišť nebo interiéry horských pralesů.“

Rodák z Vimperka, který žije ve Čkyni, fotografuje Šumavu přes padesát let a Šumava podmanivá je jeho už sedmou knihou o tomto tajemném pohoří. Vladislav Hošek však fotí hory často i v zahraničí – k jeho tématům patří třeba také Alpy, Dolomity nebo Island a Himaláje.

Na Šumavě se zaměřuje asi nejčastěji na to, co je tématem i jeho nové knihy – tedy svítání, inverze a mlhy. Bývá proto označován za jejich fotografického lovce. Tyto okamžiky totiž často odhalují syrovou tajemnost Šumavy, ve které je možné jednou najít třeba příslib krásného dne, a jindy zase temnější tóny, kterými si Šumava v minulém století také prošla.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky