ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

JazzFest bude americký, italský a španělský

ZPRÁVA - Prachatice budou i letos hostit jeden z koncertů Bohemia JazzFestu. Koalice kvůli tomu navýšila příspěvek na jeho konání, což obnovilo debatu o jeho smysluplnosti.

# Pondělí 8/7 2024 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

Bohemia JazzFest přináší na historická prostranství českých a moravských měst nejkvalitnější světový jazz a do Prachatic se loni vrátil po osmi letech. Letos se tu bude konat opět už tuto sobotu 13. července na Velkém náměstí. Připravena budou tři vystoupení od půl šesté odpoledne, od devatenácti hodin a od půl deváté večer.

První přijde na řadu tříčlenné italské uskupení, ve kterém zpívá Andreas Schaerer, na kontrabas hraje Stefano Dall’Ora a klavírní tóny přidává Lorenzo De Finti. O druhou část programu se postará Javi Ruibal Quartet ze Španělska, který nabízí spojení současného jazzu a world music. A koncert pak uzavře americké trio Delvon Lamarr Organ hrající pohodovou soulovou muziku.

K Bohemia JazzFestu v Prachaticích patří po léta debata i o tom, jak nákladnou kvalitu si může městský rozpočet dovolit a kolik na ni pak přijde lidí. V roce 2015 se městský příspěvek na konání festivalu vyšplhal už na zhruba 235 000 korun a tehdejší koalici vedené Martinem Malým se to zdálo vzhledem k návštěvnosti už příliš. Příspěvek proto snížila na sto tisíc korun a hlavní organizátor Rudy Linka na to reagoval tím, že se tu přestal festival konat.

Pro současnou koalici vedenou Janem Bauerem byl však JazzFest symbolem návratu kvality do kultury v Prachaticích a už krátce po posledních volbách proto dojednala s Rudy Linkou jeho návrat. Městský příspěvek na náklady koncertu byl stanoven na 300 000 korun a letos ho koalice navýšila o třetinu na 400 000 korun.

To vyvolalo reakci opozice a Martin Malý a Vladimír Lang z Nezávislých sepsali do Radničního listu příspěvek, kritizující toho navýšení. Použili dokonce slovo přemrštěný a spočítali, že při jimi odhadované návštěvnosti od sto padesáti do dvou set lidí vychází město účast jednoho návštěvníka na více než dva tisíce korun.

Publikum loňského návratu Bohemia JazzFestu do Prachatic.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky