ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Odhad ceny sousoší u nádraží přesahuje milion

ZPRÁVA - Už letos v létě by se měly Prachatice dozvědět, jak bude vypadat sousoší soumara s nákladním koněm na kruhové křižovatce u autobusového nádraží.

# Středa 10/7 2024 - TEXT a FOTO: Tomáš František Přibyl

O tom, že by se na kruhovém objezdu u prachatického autobusového nádraží mělo objevit sousoší soumara a koně, rozhodli prachatičtí radní na začátku letošního roku. V současnosti se přitom už chýlí ke konci výtvarná soutěž na návrh sochy. Tu radní nevyhlásili jako otevřenou, ale vybrali si pět umělců, kteří by měli předložit své návrhy do 30. července. Podle starosty Jana Bauera se pak počítá i s jejich veřejnou prezentací.

Na náklady výtvarné soutěže je v rozpočtu letošního roku vyčleněno sto tisíc korun a důvodová zpráva, kterou dostali radní na stůl letos v dubnu, počítá s odhadovanými náklady na sousoší ve výši zhruba 1,05 milionu korun včetně DPH. Návrhy bude posuzovat komise, ve které zasednou starosta Jan Bauer, místostarosta Jakub Nepustil, městský architekt Luboš Zemen, Růžena Štemberková a Jan Plánek z městského úřadu.

„Předmětem soutěže je zpracování návrhu výtvarného, materiálového a technického řešení uměleckého díla na motiv soumara s nákladním koněm, které bude umístěno v centrálním prostoru křižovatky s kruhovým objezdem u autobusového nádraží v Prachaticích. Výtvarné pojetí díla a jeho kompoziční začlenění do prostoru v místě realizace je závislé na průběhu inženýrských sítí včetně stávajícího sloupu veřejného osvětlení. Současná zeleň může být upravena ve prospěch konkrétního návrhu,“ uvádí důvodová zpráva pro radu města.

To, který návrh bude vybrán, má komise a rada řešit v srpnu a září a k samotnému vytvoření a instalaci sochy by mělo dojít podle odhadu v důvodové zprávě do listopadu příštího roku. Město musí umístění sochy na křižovatku řešit i s Jihočeským krajem, protože jde o jeho komunikaci a pozemek.  

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky