ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Firma z faktury existovala, přesto šlo o podvod

ZPRÁVA - Policistům z vimperského obvodního oddělení se přihlásil další člověk, který se stal obětí internetového podvodu. Chtěl koupit pracovní čtyřkolku.

# Sobota 13/7 2024 - TEXT: Tomáš František Přibyl

Prachatický územní odbor Policie ČR informoval o tom, že policisté z vimperského oddělení přijali další oznámení o podvodu na internetu od dalšího poškozeného člověka z jich obvodu. A zahájili už také trestní řízení vedené proti zatím neznámému pachateli. Poškozený přišel o patnáct tisíc korun při snaze koupit čtyřkolku značky Gladiator X 1000.

Tu objevil za sto tisíc korun na webu jedné známé internetové společnosti. Následně mluvil po telefonu s prodávajícím a ten ho přesvědčil, aby zaplatil rezervační zálohu. Poškozený dostal od údajného prodávajícího zálohovou fakturu, na které byla uvedena skutečně existující firma, a zaplatil ji.

„Od té doby s ním však prodávající přestal komunikovat, pracovní čtyřkolka mu nebyla doručena a zpět mu nebyly vráceny ani peníze,“ uvedla prachatická policejní mluvčí Martina Joklová. Poškozený následně při pátrání po podvodníkovi zjistil, že firma z faktury sice existuje, ale čtyřkolky vůbec neprodává a údajný prodávající tam nikdy nepracoval a nikdo ho tam nezná.

Podobné internetové podvody jsou přitom v okrese Prachatice čím dál častější. Loni už oznámení o nich přijímali kriminalisté a obvodní policisté prachatického územního odboru Policie ČR v průměru zhruba dvakrát týdně. Škody při nich dosáhly v roce 2023 více než jedenáct milionů korun.   

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky