ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Výstava ukazuje, jak vidí prachatické děti rodinu

ZPRÁVA - Je to silné a vždy aktuální téma a v Prachaticích se k němu z iniciativy radnice vyjádřily děti ve výtvarné soutěži, ze které nyní vznikla výstava pro veřejnost.

# Úterý 16/7 2024 - TEXT: Tomáš František Přibyl

FOTO poskytla Hana Rabenhauptová, Město Prachatice

Ve věku debat o podstatě a smyslu rodiny se na prachatické radnici rozhodli do této debaty zapojit i děti. A to formou soutěže výtvarných prací. Zapojila se do ní všechna pracoviště městem zřizované mateřské školy, základní školy i gymnázium. A navíc i klienti Chelčického domova svatého Linharta. Sešly se zhruba dvě stovky prací dětí ve věku od čtyř do sedmnácti let. „Chtěli jsme, aby se s dětmi o tématu rodiny mluvilo,“ řekla Hana Rabenhauptová z kanceláře starosty.

Dílka dětí si bylo možné prohlédnout na oslavě Dne rodiny, kterou město připravilo v kongresovém centru v polovině května. A aby mohla práce vidět i širší veřejnost, vznikla z jejich výběru nyní výstava, kterou hostí prachatický seniorpoint. A to až do konce července v domě zvaném Křižovatka na Zlaté stezce 145 vždy od pondělí do pátka od deseti do sedmnácti hodin.

Výstavu v minulém týdnu zahájila vernisáž spojená se setkáním. Na něm jeho účastníci a zástupci prachatických organizací věnujících se rodinné problematice, mluvili právě o rodině. „Skloňovalo se slovo rodina – máma, táta, babička, děda, teta, strýc, chůva nebo pečovatel. Nacházíme se v době, kdy se rodí méně dětí. Průměr v Česku je kolem 1,57 dítěte na rodinu. Rodiny spolu nežijí mezigeneračně a je stále více rodin, kde děti žijí jen s jedním rodičem. Obrázky na výstavě vypovídají o tom, že děti nepotřebují luxus, ale pozornost a lásku v podobě společných aktivit,“ řekla Hana Rabenhauptová.

Prachatice navzdory své malinkatosti mají poměrně velký počet organizací, které se rodině a její podpoře věnují. Zejména je to Portus Prachatice s jeho rodinným centrem Sluníčko a několika dětskými skupinami. Navíc tu pracuje rodinné centrum Tukan a rodinné centrum Naomi. Prorodinné aktivity pak patří také ke KreBulu nebo Červenému kříži a Charitě a samozřejmě v Prachaticích působí také odbor sociálních věcí městského úřadu.   

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky