ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Tetřevů na Šumavě přibylo o více než polovinu

ZPRÁVA - O necelých padesát šest procent. O tolik se rozrostla populace tetřevů hlušců za posledních zhruba patnáct let na české i bavorské straně Šumavy.

# Středa 17/7 2024 - TEXT: Tomáš František Přibyl

FOTO poskytla Správa Národního parku Šumava

Správy Národního parku Šumava a Národního parku Bavorský les dnes 17. července zveřejnily výsledky dalšího monitoringu populace tetřevů. Jde o průměrné odhadované počty vycházející z různých pozorování jak na území národních parků, tak také v CHKO Šumava a rezervacích Arber a Hochwald na přelomu loňského a předloňského roku.

Zatímco monitoring v letech 2009 až 2011 odhadl počet tetřevů na Šumavě na 556 jedinců, další pozorování v letech 2016 a 2017 přineslo nárůst tohoto čísla na 605 jedinců a nyní zatím poslední monitoring odhaduje počet tetřevů na obou stranách hranice na 867 jedinců.

„Jaké jsou přesné důvody tak velkého nárůstu tetřeví populace v posledním období? Zásadně se rozšířilo území bez lidských zásahů. V roce 2017 zůstalo v obou národních parcích bez lesnického managementu 31 000 hektarů. V roce 2023 to bylo už 47 000 hektarů,“ vysvětlil mluvčí šumavského národního parku Jan Dvořák. „Pokud se bude tetřeví populace takto vyvíjet i nadále, je její dlouhodobé přežití zajištěno,“ řekla ředitelka Správy Národního parku Bavorský les Ursula Schuster.

Zvětšování bezzásahových území pomáhá tetřevům jednak tím, že vytváří pro ně vhodné rozmanité a členité porosty, ale také vede k menšímu rušení. „Pokud jsou tetřevi v zimě vyplašeni, může to vést k jejich úhynu vyčerpáním. Vyrušování je problematické také při odchovu mláďat. Pokud vyplašíme tetřeví slepici od kuřat, může to vést k úhynu mláďat,“ dodala Ursula Schuster.

„Většina výskytu populace je koncentrována v místech, kde je návštěvnost regulována zcela nebo cíleně na značené stezky. Zároveň v těchto místech byly znovu zaznamenány opakované nálezy trusu stejných ptáků, které jsme registrovali v předchozím šetření před šesti lety. Naopak v místech, kde návštěvnost není cíleně regulována, byly zaznamenány nižší počty ptáků,“ vysvětlil náměstek ředitele Správy NP Šumava Martin Starý.

„Co nás příjemně překvapuje je také fakt, že i když se v obou národních parcích neloví šelmy, tetřevů přibývá. Zdánlivě to nedává logiku, protože když se toto opatření zavádělo, myslivci předpokládali, že lov šelem zbavuje území pro tetřeva nebezpečných predátorů. Realita je ale zřejmě jiná, protože početnost tetřevů roste. A navíc se ukazuje, že ani sedmiletá přítomnost vlčích smeček na území Šumavy a Bavorského lesa, neměla negativní vliv na vývoj tetřeva hlušce,“ zmínil další poznatky ředitel Správy NP Šumava Pavel Hubený.

Těžiště tetřeví populace zůstává v samém jádru národních parků, kde už desítky let probíhají nerušené přírodní procesy a dlouhodobě je přístup do těchto míst omezený na vyznačené turistické trasy. Jedná se například o oblast zahrnující Modravské slatě, nebo oblast Plesné či Trojmezenského pralesa. Významná populace se stále drží v Královském Hvozdu. Tetřevi se vyskytují také v oblasti Javoru, Smrčiny a existenci tohoto kriticky ohroženého druhu jsme potvrdili i v Boleticích.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky