ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Prachatická veřejnost opět obrána zastupiteli

NÁZOR - Už potřetí se bude z prachatického participativního rozpočtu realizovat projekt, který nenavrhla veřejnost, pro kterou je tato část městské kasy určena, ale politik.

# Pondělí 22/7 2024 - TEXT: Tomáš František Přibyl

V prachatickém městském rozpočtu je letos už popáté vyčleněna suma, jejíž využití má navrhovat veřejnost a pak v hlasování vybírat z došlých návrhů. Jde o takzvaný participativní rozpočet a pro letošní rok v něm bylo vyčleněno dvě stě tisíc korun. Projekty, které se z něho dosud realizovaly, však nevzešly ani jednou od veřejnosti, ale od politiků.

Zneužívání participativního rozpočtu zastupiteli odstartoval v roce 2021 tehdy opoziční zastupitel a dnes místostarosta Jakub Nepustil, když navrhl vybudování schodů v háječku u hřbitova a jeho návrh převálcoval ostatní návrhy veřejnosti. V prvním a třetím ročníku participativního rozpočtu se žádný návrh do hlasování nedostal.

V loňském roce pak žádný platný návrh od veřejnosti opět nepřišel. Jen bývalý místostarosta Miroslav Lorenc navrhl dokončit projekt malého sadu na Šibeničním vrchu, na kterém bývalá koalice pracovala už v minulém volebním období. Nová koalice rozhodla, že tento návrh označí za návrh veřejnosti a bude se tvářit, že v tomto případě není participativní rozpočet ve skutečnosti Potěmkinovou vesnicí.

A letos zneužívání participativního rozpočtu zastupiteli dosáhlo zatím svého maxima. Zatímco v prvních dvou případech šlo alespoň o návrhy tehdy opozičních zastupitelů, tentokrát vyhrál návrh Barbory Koritenské na pořízení herních prvků pro děti ke Štěpánčině parku. Barbora Koritenská je koaliční zastupitelkou a svůj návrh tak bez jakýchkoli problémů mohla prosadit na jednání zastupitelstva.

K tomu se do využívání dvou set tisíc korun určených pro veřejnost zastupiteli zapojil i další zastupitel Robert Zeman. I ten bez problémů může svůj návrh předložit na zastupitelstvu a vyjednat si pro něj podporu. Navrhoval vytvoření naučné stezky v přírodní rezervaci na svahu Libína, ale jeho návrh nejvíce hlasů nezískal.

Letos přitom do rozpočtu přišly dva návrhy od skutečné veřejnosti. Miloslav Hanuš navrhl vytvořit posezení u rybníčku na konci Kaštanové ulice a Jitka Kottová navrhla vybudovat posezení pod lípou v lokalitě U Lipového dřeva. Proti návrhu koaliční zastupitelky na instalaci dětských herních prvků v městském parku však jejich nápady neměly šanci.

U Barbory Koritenské a Jakuba Nepustila by člověk snad ještě pochopil, že se snaží po vzoru Potěmkina vytvořit dojem, že participativní rozpočet v Prachaticích skvěle funguje. Přeci jen jejich sdružení vytvoření participativního rozpočtu navrhlo a nástroj to je v principu dobrý.

Jejich ohýbání smyslu a podstaty tohoto nástroje však evidentně také inspiruje další zastupitele v dalším obírání veřejnosti o její šanci něco navrhnout a prosadit. A navíc to ukazuje společně s klientelismem při pořízení návrhu nové podoby obřadní síně i ne úplně vhodnou etickou pružnost Živých Prachatic…

Možná by přitom stačilo, kdyby v prvním kole navrhovala své návrhy do participativního rozpočtu veřejnost a ne politici. A zastupitelé by dostali šanci až ve druhém kole, kdyby veřejnost nic v prvním nenavrhla. 

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky