ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Vede za vlky a ukazuje různé druhy managmentu

ZPRÁVA - Ve Vimperku sídlící Správa Národního parku Šumava otevřela novou propojku dvou stezek. Zvýší bezpečnost chodců mířících do vlčího návštěvnického centra.

# Čtvrtek 25/7 2024 - TEXT: Tomáš František Přibyl

FOTO poskytla Správa Národního parku Šumava

Nová stezka u Srní, jen pár kilometrů za hranicí prachatického okresu, spojuje Mravenčí a Vlčí stezku. Je dlouhá necelý kilometr a chodcům umožňuje vyhnout se chůzi po silnici, když jdou ze Srní k místnímu návštěvnickému centru. To se zaměřuje na vlky.

„Zajímavostí na této trase je neuvěřitelná rozmanitost lesa, kterou lidé zažijí. Na necelém kilometru se nacházejí snad všechny druhy managementů, které se na Šumavě provádějí. Projdou si částí lesa, kde se zasahuje proti kůrovci klasickou těžbou ale ponechávají se až tři metry vysoké pahýly. Uvidí pokácené stromy, které byly následně odkorněny a ponechány v porostu. Projdou kolem obrovských smrků, stejně jako okolo míst, kde na malé ploše samovolně rostou desítky nebo stovky malých smrčků. Nechybí zde ani tlející dřevo v podobě například vývratů nebo zlomů. Zážitkem bude pro mnohé překonání potoka bez lávky nebo výhledy na typickou šumavskou louku,“ vyjmenovává zajímavosti na nové trase mluvčí Správy NP Šumava Jan Dvořák.

„Nástupními místy ve směru ze Srní jsou vstupy na stávající Mravenčí stezku. Jeden vstup je z parkoviště u benzinové čerpací stanice. Od zastávky autobusu je vyznačen směr k druhému vstupu za hotelem. Z Mravenčí stezky lidé sejdou podle dřevěných ukazatelů a žlutých značek na Vlčí stezku přes Hrádecký potok a dále pak do lesa směrem k návštěvnickému centru,“ dodal Jan Dvořák.

Vytvoření této propojky navrhla Jana Slonková ze správy parku. Jde o pěšinu lesem, která má minimum technických prvků a do konce roku bude ve zkušebním provozu. Pak správa parku vyhodnotí, zda na některé její úseky neumístí poválkové chodníčky. Protože jde o stezku přírodou, není vhodná pro kočárky a vozíky a i tady je třeba dbát opatrnosti kvůli možnému pádu souší.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky