ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Volarské slavnosti budou jubilejní a také tradiční

ZPRÁVA - Poprvé se Slavnosti dřeva konaly už v roce 1994 a letos je čeká třicátý ročník. Společně se Slavnostmi Zlaté stezky přitom patří k největším městským oslavám našeho regionu.

# Pátek 26/7 2024 - TEXT: Tomáš František Přibyl

Spojení své předválečné i poválečné historie se dřevem budou Volarští oslavovat tradičně předposlední srpnový víkend, který letos připadl na 17. a 18. srpna. Čeká je přitom jubilejní ročník. Slavnosti vznikly v roce 1994 a od té doby se nekonaly jen v roce 2020 kvůli covidovým restrikcím.

„Rámec slavností zůstává letos tradiční a mění se jen účinkující. Výročí připomeneme s hostem při zahajovacím přeřezávání polena a v laserové show,“ uvedl pro prachatickoNEWS.CZ ředitel Kulturně informačního centra Volary Jaroslav Pulkrábek.

Chybět tak nebude už zmíněné přeříznutí polena, které slavnosti v sobotu zahajuje, soutěže dřevorubců, pokus o překonání rekordu v počtu lidí v dřevácích na jednom místě a také dojde na soutěž o putovní dřevák. Ani ukázky řemesel a pohádky a pečení v muzeu v programu nechybí. Organizátoři přitom i letos pozvali řadu kapel a těšit je tak možné se na Haidi Janků nebo Argemu a Takovou normální rodinku.

Na volarských Slavnostech dřeva je přitom sympatické to, že nejde o bohapustou zábavu pro zábavu, ale Volarští na slavnostech své tradice a hrdost na ně opravdu žijí. A to zejména v soutěži o putovní dřevák nebo v pokusech překonat svůj vlastní rekord. O ten se tu pravidelně snaží už od roku 1998 a zatím platí ten z roku 2019, kdy se na náměstí ve Volarech sešlo 310 lidí v dřevácích.

Volarští na slavnostech ale žijí i současností a tak se v rámci jejich programu už odehrálo i svěcení zvonů, křtilo se tu volarské pivo i pálenka, kalendáře i různé publikace. Uváděl se na nich v život také městský prapor a insignie nebo třeba loni na nich byl oceněn Jan Němeček, který je znám jako výrobce mejšláků, ale hlavně jako muž, který se stará o muzeum řopíků na Soumarském mostě. Za jeho práci mu byl starostkou udělen řád obnošeného dřeváku a doživotní titul ministra obrany Volar.

Slavnosti dřeva jsou tak asi nejsrdečnější městskou oslavou historie v našem okrese a drží si i velkou návštěvnickou oblibu. Vždyť třeba loni sem na koncert kapely Jelen přišlo na dva a půl tisíce lidí, což je vzhledem k tomu, že Volary mají necelých 3 800 obyvatel, opravdu úctyhodné číslo.  

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky