ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Trh práce na Prachaticku signalizuje problémy

ZPRÁVA - Ekonomy a vládou slibovaný růst ekonomiky se na trhu práce v okrese Prachatice neprojevil. Po dvouletém poklesu přišla půlroční stagnace a nyní další propad.

# Úterý 13/8 2024 - TEXT: Tomáš František Přibyl

Trh práce v okrese Prachatice nakonec bez větších potíží zvládl covidové restrikce. Dopady následného surovinového rozchodu s Ruskem, a nyní i nestability na Blízkém východě, do celosvětové ekonomiky však situaci postupně zhoršují. Bod obratu se přitom zdá stále v nedohlednu navzdory tomu, že ekonomové a vláda už ho nějakou dobu dokola ohlašují.

Přesto není nezaměstnanost v našem regionu ani nadále větším problémem. Počty nezaměstnaných oscilují v posledních letech stále mezi osmi sty a dvanácti sty lidmi, což je pro okres s dvaapadesáti tisíci obyvateli nízké číslo. Počty volných míst, vypovídající o kondici a možnostech růstu zaměstnavatelů, však nic moc dobrého do budoucna nevěstí.

Ještě v červnu 2021 se počet volných míst v prachatickém okrese pohyboval kolem dvou tisíc. O rok později už byl ale o zhruba osminu nižší. Za tímto poklesem stál hlavně energetický šok po začátku války na Ukrajině. Loni pak zaměstnavatelé začali počty volných míst snižovat ještě rychleji, až poklesly na začátku podzimu až na pouhých 1252.

V posledním půl roce následně po mírném růstu stagnovaly a držely se v rozmezí od 1400 do 1500. V červenci však přišel další propad o bezmála sto volných míst. A k tomu v červenci nečekaně i přibylo nezaměstnaných. V posledních letech jejich počty rostly vesměs pouze v závěru podzimu a v zimě a letní nárůst je poměrně neobvyklý.

Červencové statistiky Úřadu práce týkající se Prachaticka tak do druhé poloviny roku nenaznačují nic moc příznivého. Zaměstnanost v našem regionu je hodně závislá na kondici průmyslu a ten má v celosvětově nestabilním a nervózním prostředí co dělat, aby nespadl do recese.

Rozhodně se však ukazuje, že optimismus vlády a ekonomů o obnově růstu byl spíše přáním, než reálným odhadem. Závislost západní ekonomiky na surovinách je prostě větší, než se dosud zdálo a celosvětové změny v distribuci ropy a plynu, i cenách energií, bude muset Západ tvrdě odpracovat.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky