ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Stavba dvanácti bytů s kavárnou začne v září

ZPRÁVA - Jihočeský kraj začne ve druhém zářijovém týdnu stavět v Prachaticích unikátní chráněné bydlení pro lidi, kteří se po úrazu ocitli ochrnutí na vozíku. 

# Úterý 20/8 2024 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

Jihočeši, kteří po úrazu ochrnou od pasu dolů a budou odkázáni na vozík, se budou učit žít se svým handicapem v Prachaticích. A to už od roku 2026, kdy tu má začít fungovat chráněné bydlení, které dostalo název Kolečko. Vznikne na místě objektu bývalé hygienické stanice. prachatickoNEWS.CZ o tom informovalo už v červnu loňského roku.

Nyní stavba za zhruba 133 000 000 korun, kterou Jihočeský kraj financuje ze svého rozpočtu a také z osmdesátimilionové dotace z Národního plánu obnovy, začíná. „Stavební práce budou zahájeny ve druhém zářijovém týdnu. Předpokládaný termín dokončení je do konce roku 2025 a otevření předpokládáme na začátku druhé poloviny roku 2026,“ uvedl pro prachatickoNEWS.CZ mluvčí Jihočeského kraje David Hocke.

Unikátní projekt se zrodil v hlavách náměstkyně jihočeského hejtmana Lucie Kozlové a Hany Vojtové - ředitelky prachatického Domu seniorů Mistra Křišťana, pod který bude Kolečko organizačně spadat. „S paní ředitelkou Vojtovou nás napadlo, že bychom tam mohly udělat zařízení pro vozíčkáře jako chráněné a tréninkové bydlení pro lidi, kteří ke svému handicapu přijdou následkem úrazu, autonehody a podobně. Pobývali by tu, dokud se nenaučí třeba běžné denní úkony a dokud se nenaučí s handicapem žít,“ řekla pro prachatickoNEWS.CZ náměstkyně jihočeského hejtmana Lucie Kozlová. „Myslím, že to bude unikát, protože něco podobného v České republice nikde není,“ dodala.

Na místě dlouho nevyužívaného objektu vznikne především dvanáct speciálně upravených bytů. Na podobě projektu se podílel i předseda Českého paralympijského výboru Zbyněk Sýkora, který má sám s životem na vozíku zkušenosti. V bytech tak budou mít klienti této sociální služby například i kuchyňky, aby se mohli učit samostatně vařit.

Nepůjde však o pouhé byty, ale o plnohodnotnou službu, ve které se klientům dostane speciálních rehabilitací a sociální pracovníci se jim tu budou věnovat i po sociálně terapeutické stránce. Pracovat s nimi budou i psychologové, fyzioterapeuti nebo ergoterapeuti.

Součástí objektu bude také rehabilitační tělocvična a kavárna, ve které budou moct handicapovaní pracovat. A to i proto, aby si zvykali na pozornost veřejnosti, která je čeká po návratu do života. Ve venkovní zahradě navržené architekty na střeše tělocvičny bude možné si také vypěstovat různé bylinky a zeleninu.

Lidem, kteří v průběhu života utrpí úraz, který je upoutá na invalidní vozík, má služba především umožnit návrat do běžného života, ke studiu nebo do zaměstnání. Zařízení bude mít kapacitu pro dvanáct klientů a bude určeno pro handicapované z celého kraje, tedy nejen z Prachaticka.  

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky