ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Už v půli obnovy je to nejhezčí hřiště okresu

ZPRÁVA - Za týden to bude deset let, co ho Sdružení Stanislavy Chumanové s pomocí obyvatel a sponzorů otevřelo a nyní má za sebou první etapu modernizace.

# Středa 21/8 2024 - TEXT: Tomáš František Přibyl

FOTO: Město Vimperk a redakce prachatickoNEWS.CZ

Dětské hřiště Nad Pekárnou na vimperském sídlišti představuje příběh toho, jak si obyvatelé města vydupali z plácku na hraní úžasný kout pro děti, do jehož modernizace se letos pustila radnice. Místostarosta Zdeněk Kuncl zmínil na svém fb profilu, že v devadesátých letech tu bylo jen oplocení, branky a neurčitý povrch, na který se chodil hrát fotbálek.

O dvacet let později se maminky ze sídliště obrátily na tehdejší Sdružení Stanislavy Chumanové (první starostky Vimperka) s tím, že jejich děti nemají vhodné prostory pro volnočasové aktivity. „Na sídlišti bylo pouze staré zanedbané hřiště a mnoho mladých rodin postrádalo příjemný kout, kde by si mohly děti hrát a rodiče odpočinout. Proto jsme se rozhodli, že upravíme tento prostor do podoby parku,“ uvedla v roce 2014 předsedkyně sdružení Věra Vávrová.

Následovala možná největší aktivizace obyvatel, firem a sponzorů v porevoluční historii Vimperka. Firem, které pomohly materiálem, prací nebo penězi či herními prvky, byly desítky a stejně tak obyvatel města. A zhruba rok poté, co si sdružení vzalo ideu parku pro děti a rodiče za svou, bylo hotovo.

Na sídlišti tak vznikl kout s malým asfaltovým oválem, ohništěm, herními prvky a posezením, kde se konají i pravidelné akce pro veřejnost. Letos se pak město rozhodlo začít ho modernizovat a investovalo do něj necelých tři a půl milionu korun s tím, že jde o první etapu.

Areál dostal nové povrchy a herní prvky jako je například skluzavka, boule na lezení a šplhání, další stůl na stolní tenis či trampolína. Vimperské městské lesy také dodaly nové lavice z jedlového dřeva k ohništi a velký špalek potažený odolným povrchem, který slouží jako stůl.

„Druhá etapa nás čeká příští rok. Na hřišti přibydou další herní prvky a především pískoviště, které bude zastíněno plachtou pro ochranu dětí,“ řekl místostarosta Zdeněk Kuncl. Město tu také počítá s výsadbou zeleně, která bude vytvářet stín. „Tohle místo, kde si hrají generace už skoro čtyřicet let, si něco výjimečného zaslouží,“ dodal.

Jednou z pravidelných akcí, které se na hřišti konají, je zářijové malování na asfalt a opékání buřtů se spolkem Vimpersko:

 

Nová podoba hřiště:

 

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky