ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Rozárka je na Kratochvíli i pro žádosti o ruku

ZPRÁVA - Kratochvíle od letošní sezóny nabízí svým návštěvníkům unikátní a romantickou projížďku na loďce po zámeckém vodním příkopu. A nejen to.

# Pátek 23/8 2024 - TEXT: Tomáš František Přibyl

FOTO: Ivan Janota

Správa Kratochvíle začala potřebovat loďku v roce 2022. Tehdy tu tým divadelníků kolem skladatele Mikoláše Troupa připravil poprvé renesanční představení plné dobové alegorie a symboliky nazvané A noc bude mým světlem. Část se ho odehrává na hladině zámeckého vodního příkopu a loďka je tak jeho důležitou součástí.

V prvním představení účinkovala ne příliš vzhledná pramice, protože se správě zámku a divadelníkům nepodařilo sehnat jinou. Vznikl však nápad vypsat sbírku na pořízení renesančně vypadající loďky a v rámci této kampaně se na ni podařilo vybrat pětapadesát tisíc korun.

Loďku pak zámek získal od majitele ze Švihova s tím, že už měla jméno Rozárka. „Tuto zimu dostala díky nasazení zámeckého technika Honzy nový lak i rožmberské insignie. A přesto, že jsme zvažovali změnu jména, zůstali jsme nakonec u původního,“ uvedl pro prachatickoNEWS.CZ kastelán Kratochvíle Petr Šmíd.

Rozárka hrála v letní renesanční hře na Kratochvíli už loni i letos společně s benátskou gondolou, kterou si správa zámku půjčuje v Praze. A mezi tím kotvila u mola ve vodním příkopu. „Začaly se množit dotazy od návštěvníků, zda si ji mohou zapůjčit. A tak jsme naši loďku určenou původně pro radost a divadlo nabídli návštěvníkům formou exkluzivní prohlídky,“ dodal Petr Šmíd.

Prohlídka, kterou je nutné si předem rezervovat, zahrnuje projížďku po vodním příkopu v Rozárce pro dvě dospělé osoby s maximálně dvěma malými dětmi. K tomu patří také možnost prohlédnout si zámeckou vilu s kastelánem a možnost vidět jinak nepřístupná místa areálu. Nechybí ani káva či čaj a dezert v zámecké kavárně nebo kanceláři kastelána.

„Prohlídka probíhá v rámci otevírací doby zámeckého areálu a je ideální pro páry pro svou romantickou atmosféru i s možností žádosti o ruku,“ uvedl ještě kastelán s tím, že k začátku tohoto týdne tuto exkluzivní možnost využily tři páry.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky