ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Hasiči přes noc likvidovali požár lesa na Šumavě

ZPRÁVA - Zhruba tři desítky profesionálních i dobrovolných hasičů musely zasahovat v lese na Novopecku. Vyjely sem kvůli kouři valícímu se z lesa v národním parku.

# Neděle 25/8 2024 - TEXT: Tomáš František Přibyl

FOTO poskytl HZS Jihočeského kraje

Jihočeský hasičský záchranný sbor přijal oznámení o kouři valícím se z lesa v sobotu 24. srpna v 17:41. Hořelo v oblasti mezi obcemi Nová Pec, Dlouhý Bor a Stožec. K zásahu vyjely profesionální jednotka ze stanice Prachatice a jednotky SDH obcí Volary, Horní Vltavice a Stožec. Na místě se ukázalo, že tu hoří asi půl hektaru lesní hrabanky a nízkého porostu.

„Požár však postupoval do vzrostlých stromů a i relativně silný vítr hnal požár tímto směrem. Operační středisko po dohodě s velitelem zásahu vyhlásilo druhý stupeň požárního poplachu a povolalo další jednotky – JSDH obcí Horní Planá a Nová Pec a jednotka NP Šumava,“ uvedla pro novináře mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

K tomu se hasiči začali připravovat také na možné letecké hašení. Vrtulník na to mohla poskytnout Policie ČR a vodní záchranáři z Lipna navrhli vhodné místo pro odběr vody. Nakonec to však nebylo potřeba, protože zhruba tři desítky hasičů pracovaly na místě tak, že se jim podařilo dostat v 19:20 požár pod kontrolu.

„Po jednadvacáté hodině byl stupeň požárního poplachu snížen na první a část jednotek byla odeslána zpět na své základny. Během noci byla likvidována ještě nějaká ohniska, úplná likvidace požáru byla nahlášena v neděli 25. srpna v 10:32 hodin,“ dodala Vendula Matějů s tím, že dozor nad požářištěm převzali hasiči ze správy národního parku. Proč les vzplál a jak velkou nadělaly plameny škodu, určí až vyšetřovatelé.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky