ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Vimperk pokročil ve zviditelňování svých hradeb

ZPRÁVA - Systém vimperského opevnění města a hradu se dočkal v posledních letech opravy, naučné stezky a nyní i brožury od památkáře, který byl ve Vimperku na vojně.

# Pondělí 26/8 2024 - TEXT: Tomáš František Přibyl

FOTO Město Vimperk a prachatickoNEWS.CZ

Důvodů, proč je vimperský systém opevnění zajímavý, je více. Podle odborníků jde o ukázku české pohusitské opevňovací architektury. Navíc je poměrně dobře zachován, což není úplně běžné. V Čechách se totiž dochovala jen asi třetina původních městských opevnění. A především je pak neobvyklý tím, že hradby spojovaly hrad a město přes příkré údolí Křesánovského potoka.

Letos v létě vimperská radnice vydala o hradbách šestatřicetistránkovou brožuru. Jde o pokračování dlouholeté snahy města hradby více zviditelnit. V posledních letech proto radnice investovala do jejich oprav stovky tisíc korun a loni u nich také za zhruba sto třicet tisíc korun vybudovala novou naučnou stezku.

S tou městu pomohl autor brožury, památkář a historik Vladislav Razím z Národního památkového ústavu. „Patří mezi přední české odborníky na městská opevnění a k Vimperku má osobní vztah, protože tu strávil vojenskou základní službu,“ uvedl o něm mluvčí vimperské radnice Milan Brabec. „Už v té době jsem si hradby zakreslil a když jsem se jim pak věnoval profesně, vracel jsem se k něčemu důvěrně známému,“ řekl Vladislav Razím.

Brožura, která je zdarma k dostání ve vimperském informačním centru na náměstí, obsahuje velké množství informací, plánů a fotografií. Zmiňuje přitom třeba i dendrochronologické průzkumy u dochovaných dřevěných částí zámecké brány.

Vimperské hradby vznikly poté, co král Vladislav Jagelonský povýšil Vimperk v roce 1479 na město. Hlavním důvodem pro jejich výstavbu přitom byly vleklé střety mezi majiteli Vimperka a pasovským biskupstvím. Hradby měly čtyři brány, dvě branky a sedm bašt. Brána se dochovala jediná a bašty čtyři.

Brožuru otevírá pohlednice města.

Naučná stezka kolem hradeb.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky