ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

První Hradozámecká noc ve Vimperku lákala

ZPRÁVA - Přesto, že rozsáhlá rekonstrukce zámku ve Vimperku je zhruba v polovině, pozvali sem o uplynulém víkendu vůbec poprvé na Hradozámeckou noc. 

# Středa 28/8 2024 - TEXT: Tomáš František Přibyl

FOTO poskytl Zámek Vimperk

Účelem Hradozámecké noci, kterou řadu let organizuje Národní památkový ústav na státních zámcích a hradech, je ukázat veřejnosti památky v netradičním čase a jiném světle. Možnosti vimperského zámku v tomto směru nejsou kvůli probíhající dlouhodobé rekonstrukci úplné, ale i přesto se tu do Hradozámecké noci letos poprvé zapojili.

Ve východní zahradě zámku s arkádovou lodžií byla připravena v sobotu 24. srpna dvě představení, která inscenovali místní divadelníci ze souboru Bouček. O vlahé prázdninové noci se na ně dorazilo podívat sto šedesát dva diváků a nový kastelán Zdeněk Svoboda označil první Hradozámeckou noc ve Vimperku za vydařenou.

„Podle reakcí a ohlasů diváků měla obě představení úspěch. Výborně se uplatnilo prostředí, ve kterém se Hradozámecká noc odehrávala. Nasvícené arkády a jedinečné prostředí zahrady za příjemného počasí společně s nasazením členů divadelního souboru vytvořilo pro diváky velmi příjemný zážitek. Současně se ukázaly do budoucna i možnosti, jak rozvíjet využívání tohoto prostoru pro další programy,“ uvedl pro prachatickoNEWS.CZ kastelán.

Ve dvacet hodin bylo v zahradě připraveno divadelní ztvárnění historického výjevu - příchodu Volfa Novohradského z Kolowrat a Judity ze Sternberka na vimperské panství v roce 1601 a převzetí zámku od Petra Voka z Rožmberka. A od devíti hodin večer pak hrál Bouček hru židovského spisovatele a dramatika Ephraima Kishona nazvanou Byl to skřivan aneb Romeo a Julie po třiceti letech. Komediální truchlohra pojednává o tom, jak by jednou možná vypadalo manželství Romea a Julie, pokud by se skutečně vzali.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky