ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Cena nové knihovny narostla do závratné výše

ZPRÁVA - Pod vedením současné prachatické koalice se cena za stavbu nové budovy knihovny více než zdvojnásobila a začíná se blížit čtvrt miliardě korun.

# Středa 28/8 2024 - TEXT: Tomáš František Přibyl

Příběh ceny, kterou prachatická radnice zaplatí za novou budovu městské knihovny na místě bývalé hasičské zbrojnice vedle gymnázia, spěje ke svému bezmála čtvrtmiliardovému závěru. Bývalá koalice projekt připravila k žádosti o dotaci, kterou se jí podařilo získat, s odhadovanými náklady zhruba 105 000 000 korun i s vybavením.

Po volbách v roce 2022 však přišla nová koalice s tím, že projekt je velmi špatně připraven, a najala si bez výběrového řízení firmu, která připravila revizní odhad. Ten nebyl nikdy zveřejněn, ale podle tiskových zpráv současné koalice cenu nové knihovny odhadl na zhruba 155 000 000 korun i s vybavením.

A nyní skončilo výběrové řízení na dodavatele stavby. „Tím se v případě úspěšného dokončení všech potřebných procesních kroků stane sdružení Společnosti Knihovna Prachatice se sídlem správce společnosti AUBÖCK s.r.o., Poříčí 247, 373 82 Boršov nad Vltavou, IČ:260 89 785. Nabídková cena zakázky realizované metodou design-build činí 199.408.000 Kč vč. DPH,“ uvedla dnes pro novináře Jana Hulešová ze sekretariátu starosty.

Ke dvě stům milionům korun je však třeba připočítat ještě další náklady. Například na správce stavby, který má stát zhruba šest milionů korun, a několik milionů korun bude stát i dopracování projektu, administrace a další potřebná dokumentace a konzultace. K tomu je to cena zatím bez vybavení knihovny. Jeho hodnotu revizní posudek odhadl na zhruba 15 000 000 korun. V odhadu stavebních nákladů se však revizní posudek zmýlil zhruba o padesát procent a i vybavení tak bude možná dražší.

Celkový součet se tedy začíná blížit ke čtvrt miliardě korun. To je zhruba čtyřikrát více, než stálo nové letní kino. Podle počtu registrovaných čtenářů přitom služby městské knihovny nevyužívá v Prachaticích ani pětina obyvatel. Město má nyní na stavbu nové budovy knihovny přiznanou dotaci ve výši 68 milionů korun.

„V objektu s moderními technologiemi se budou nacházet nejen tisíce knih, ale též kavárna, přednáškový sál a prostory pro konference či skupinová setkání. V podzemí pak budou vybudovaná parkovací státní pro personál, hosty či zásobování. Tedy není to jen knihovna, ale celý knihovnický a vzdělávací komplex. A investice do vzdělání bývá tou nejlepší investicí. Financování by mělo být rozložené ve třech letech,“ řekl starosta Jan Bauer. 

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky