ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Týden přírody na Šumavě letos s Lucií Výbornou

ZPRÁVA Z REDAKČNÍHO @ - Letošní vimperská filmová přehlídka NaturVision – týden přírody je zpět s mnoha oceněnými filmy a také programem CZ-SK Southlife.

# Čtvrtek 29/8 2024 – Z REDAKČNÍ POŠTY

Renata Lešková, Městský úřad Vimperk

Už po třiadvacáté se ve Vimperku představí oceněné filmy z festivalů NaturVision a Voda, moře oceány. Kromě filmových projekcí připravili pořadatelé ve spolupráci se Správou Národního parku Šumava a ČSOP Šumava komentované procházky do okolní krajiny i zajímavé besedy a přednášky. Novinkou je také úzké propojení s programem CZ-SK Southlife.

„Ani v letošním roce neporušíme tradici a festival doplní i vycházky do přírody. Kvůli nepřízni počasí však byl odložen doprovodný program na tento víkend, výlety na vrcholy Boubín a Luzný, které se budou konat 13. října místo 14. září, respektive 6. října místo 15. září. Festival zakončíme 21. září komentovanou procházkou ZO ČSOP Šumava do Pravětínského údolí, Getsemanské zahrady a Aleje smíření,“ přibližuje festivalový program jeho dramaturg Tomáš Jiřička.

Od pondělí 16. září budou připraveny dopolední filmové projekce pro školy složené z oceněných filmů mateřského filmového festivalu NaturVision, který se konal 18. až 21. července ve švábském Ludwigsburgu. Město Vimperk zde zastupoval a filmy vybíral Roman Hajník se svým týmem, kteří jsou spolupracovníky této tradiční vimperské akce od samých začátků.

V odpoledních filmových blocích pro veřejnost se vypravíme za taji přírodního parku Švábsko-francký les, prozkoumáme „milostný život“ divoce žijících rodičů po celém světě nebo navštívíme ledové Grónsko. I letošní ročník je spjat s vodou s různých podobách, a proto v úterý 17. září promítneme cenami ověnčený snímek Voda ztracená a vrácená o mokřadech v Národním parku Šumava. Projekce bude doplněna i besedou k tématu.

Novinkou letošního ročníku je propojení s projektem CZ-SK Southlife, jehož zástupci přestaví svou šestiletou činnost, jejímž cílem bylo zlepšení stavu ochrany jedenácti prioritních stanovišť a tří prioritních druhů v našem okolí i celé České republice. Na besedu s projekcí filmu se můžete těšit ve středu 18. září.

A aby si festival užili nejen dospělí ale i děti, tak jsme využili nabídky Pavla Pechouška zastupujícího Národní divadlo Čkyně a připravili dopolední pohádkové divadelní představení pro školy spojené s besedami odborníků na téma klimatické změny.

Představení budou vhodná jak pro diváky předškolního věku, tak i pro školáky. A v „plnotučné“ verzi si tento divadelní kus ochotníků z Čkyně, vytvořený ve spolupráci s Eko-info centrem a Státním fondem životního prostředí, budou moci užít i dospělí ve čtvrtek 19. září.

Hlavním hostem festivalu, který bude besedovat v pátek 20. září s veřejností a představí se i na závěrečném galavečeru, bude tentokrát moderátorka, redaktorka, novinářka a cestovatelka Lucie Výborná. Ta představí projekt Magické hlubiny, který mapuje od pramene až k ústí velké řeky a objevuje tajemství podvodních krajin.

V sobotu 21. září bude letošní ročník festivalu zakončen slavnostním galavečerem, kde bude mimo jiné slavnostně vyhodnocena výtvarná soutěž Správy NP Šumava Tlející dřevo – místo pro život a předána Cena Stanislavy Chumanové.

 

Sponzorem Ceny Stanislavy Chumanové je společnost:

 

Hlavní sponzor festivalu:

 

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky