ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Další sezóna plavení skončila na Ježové i s tanci

ZPRÁVA a OBRAZEM - Schwarzenberský plavební kanál se dočkal o posledním prázdninovém víkendu slavnostního zakončení už sedmadvacáté novodobé plavební sezóny.

# Úterý 3/9 2024 - TEXT: Tomáš František Přibyl

FOTO poskytl Hynek Hladík, plavební ředitel

Závěr další sezóny plavení dřeva v této technické památce se odehrál v sobotu 31. srpna v místě, kde se na česko-rakouské hranici kanál potkává s potokem Ježová. Nedaleko odtud voda a dřevo při plavení překonávají hlavní evropské rozvodí. „Plácek okolo hranic se plnil už před začátkem oslavy. Někteří lidé usedli do lavic u stánků s občerstvením, někteří si přinesli vlastní sezení, další postávali. Odhaduji, že přišlo do pěti set lidí. Půlka mluvila česky, druhá německy,“ řekl plavební ředitel Hynek Hladík.

O největší část programu se postaral prachatický soubor Libín-S. Ten svými tanci a písněmi při ukázkách plavení vždy několikrát za sezónu připomíná folklór a kulturu, které k plavení v minulosti také patřily. V dobách Schwarzenberského panství se o písně a tanec po těžké celodenní práci staral plavební personál pocházející zejména ze Strakonicka.

Oslava pak měla i další tradiční atributy. První novodobý plavební ředitel Hynek Hladík promluvil o historii kanálu, četl se plavební rozkaz a před dřevem byl vypuštěn na hladinu i plavební věnec. A nechyběla ani nepříliš stará tradice – pasování dětí, které s plavením pomohly, na plavce. Tentokrát jich byly zhruba dvě desítky.

„V kalendáři akcí roku 2024 zbývá u Schwarzenberského plavebního kanálu jediná. Vzpomínání na Josepha Rosenauera, které se bude konat v sobotu 7. září ve 14:00 hodin u Rosenauerova pomníku nad Novým Údolím, nebo třeba pod Třístoličníkem, jen kousek od bavorských hranic,“ dodal Hynek Hladík.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky