ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Slavnostem prudce ubylo platících návštěvníků

ZPRÁVA - Současné prachatické koalici se nedaří oživit zájem o Slavnosti Zlaté stezky. Ten podle počtu prodaných vstupenek v posledních dvou letech naopak prudce klesl.

# Čtvrtek 5/9 2024 - TEXT: Tomáš František Přibyl

Rozdíl mezi počtem prodaných vstupenek na prachatické slavnosti před deseti lety a letos je zhruba pětadvacet procent. Oproti dlouhodobému průměru přišlo letos na slavnosti o pětinu platících návštěvníků méně. Náklady na tuto akci přitom za deset let narostly o více než polovinu z necelých dvou milionů korun na zhruba tři miliony.

Debatu o prudkém poklesu návštěvnosti slavností otevřel v srpnovém Radničním listu opoziční zastupitel Vladimír Lang. Reagoval tím i na to, že současná koalice se podle něj před volbami tvářila, jak dá slavnostem novou energii, tvar a budou jiné a lepší.

„Ukazuje se, že něco kritizovat, je jedna věc. Druhá, jak to dopadne, když takový kritik má převzít odpovědnost a dostane příležitost se předvést a něco změnit. A ejhle, ono přišlo ve srovnání s dlouhodobým průměrem měřeným od roku 2015, jak vloni, tak letos, pokaždé přibližně o 1100 návštěvníků méně, tedy o necelých 20 %, což není rozhodně málo. A to vše v kontextu slavností v sousedním Krumlově, kde návštěvnost roste,“ uvedl Vladimír Lang.

Redakce prachatickoNEWS.CZ si proto vyžádala přesné počty prodaných vstupenek na slavnosti v posledních deseti letech. A také informace o celkových nákladech. Vyplývá z nich, že k propadu došlo opravdu až v posledních dvou letech, tedy v době vládnutí nové koalice. Pokles však naznačil už jubilejní třicátý ročník slavností organizovaný v roce 2022 ještě minulou koalicí.

Na dotaz po možných příčinách propadu naše redakce nedostala odpověď. Naopak z radnice dorazila dvě vyjádření v tom smyslu, že letošní slavnosti považují za úspěšné. „Počet prodaných vstupenek není a ani nemůže být vypovídající o celkové návštěvnosti, jak je někdy mylně interpretováno. Tento počet totiž nezahrnuje další účastníky slavností (návštěvníci v kostýmech, hosté z partnerských měst, prodejci, vystupující, návštěvníci neplacených zón atd.), kterých bylo letos opravdu hodně. Akce byla podle našich odhadů a dokumentace na videích a fotografiích úspěšná, s vysokou účastí po oba dny i přes panující vedra,“ uvedla Jana Hulešová z kanceláře starosty.

„Podařilo se nám letos zajistit velmi kvalitní program s mnoha známými tvářemi. Náměstí bylo po oba dny v hlavních časech zcela zaplněné, a velká návštěvnost byla i ve Štěpánčině parku. Letošní ročník považujeme rozhodně za úspěšný. I nadále pracujeme na zlepšeních a budeme se snažit připravit další ročník co nejlépe,“ dodala vedoucí odboru kultury Martina Klinecká.

Vzhledem k tomu, že obě vyjádření ignorovala otázku po možných příčinách, vypadá to, že se na radnici rozhodli propad ignorovat. Ten je přitom prokazatelný a velký, protože počty prodaných vstupenek jsou jediným měřitelným ukazatelem návštěvnosti a také platí, že lidí v kostýmech a pozvaných hostů nepřibylo tolik, aby propad vyrovnali.

Slavnosti Zlaté stezky přitom nejsou jedinou kulturní a společenskou akcí, které se nedaří po covidových restrikcích oživit zájem veřejnosti. K příčinám může patřit i to, že veřejnost si v covidové době navykla ještě více hledat zábavu pouze na sociálních sítích.

Problémem může být také výrazný pokles reálných mezd v posledních dvou až třech letech. Je tu však i možnost, často zmiňovaná mezi obyvateli města na sociálních sítích, že současný koncept slavností se přežil a vyčerpal. Koalice by tak s jejich slibovaným oživením už neměla dál otálet.  

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky