OD REDAKCE   OD ČTENÁŘŮ   /   INZERCE   REDAKCE   CENÍK
  
 

Do Prachatic míří přední odborník na Jana Žižku

ZPRÁVA - Přednáškový podzim Prachatického muzea slibuje několik velmi zajímavých témat a hostů. Přijede Petr Čornej a řeč bude také o archeologii lesních řemesel.

# Neděle 15/9 2024 - TEXT: Tomáš František Přibyl

Podzimní přednáškový cyklus Prachatického muzea začne už za pár dní přednáškou, o kterou se postará Lenka Ovčáčková z katedry filozofie a dějin přírodních věd přírodovědné fakulty Univerzity Karlovy. Jako téma si vybrala aristokratickou přírodovědu v českých zemích.

„V rámci přednášky budeme kráčet po stopách vybraných osobností z aristokratických kruhů, které v době od poloviny 18. do poloviny 19. století významně zasáhly nejen do rozvoje přírodních věd, ale také spoluutvářely institucionální vědecké zázemí,“ uvedla pro prachatickoNEWS.CZ Monika Sobotíková z Prachatického muzea.

Tématem další přednášky bude viktoriánský dobrodruh, učenec, lingvista, cestovatel, špion, zuřivý duelant a nenapravitelný darebák sir Richard Francis Burton. „Je to zapomenutý titán, kterého ve skutečnosti zná téměř každý z nás. Potkali jsme ho na stránkách populárních knih, televizních obrazovkách i stříbrném plátně kin. Přesto nám zůstal utajen. Přednášet o něm bude Vojtěch Šlapák z Ústavu světových dějin filozofické fakulty Univerzity Karlovy,“ řekla Monika Sobotíková.

Následně muzeum sáhne do řad svých zaměstnanců a archeolog muzea Jindřich Vágner si připraví přednášku o Maroku. A po něm se do Prachatického muzea chystá asi nejznámější host podzimního přednáškového cyklu. Přijede historik a velký znalec doby husitské Petr Čornej. Mluvit bude o Janu Žižkovi, který v Prachaticích v roce 1420 předvedl svou pověstnou krutost, když nechal v sakristii tehdy rozestavěného kostela svatého Jakuba upálit několik desítek mužů.

A cyklus letošních přednášek Prachatického muzea pak zakončí řeč o archeologii lesních řemesel. „Přednášet bude Jan Ciglbauer a Tereza Šálková. Všechny přednášky se uskuteční v přednáškovém sále našeho muzea, který má vstup z Neumannovy ulice. Vstup bude volný,“ dodala Monika Sobotíková.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky