OD REDAKCE   OD ČTENÁŘŮ   /   INZERCE   REDAKCE   CENÍK
  
 

Od ledna nebudou muset s pohřbem do kostela

ZPRÁVA - Vimperk bude mít po více než pětadvaceti letech opět civilní smuteční síň na hřbitově. Dokončuje se podle zajímavého architektonického návrhu.

# Čtvrtek 19/9 2024 - TEXT: Tomáš František Přibyl

FOTO: prachatickoNEWS.CZ a Město Vimperk

Výstavbu nové smuteční síně, toalet a zázemí hrobníka, připravovala vimperská radnice několik let. Studie architekta Jakuba Vaška vznikla už v roce 2021 a nyní už se stavební práce chýlí ke konci. Vimperská firma GSI Invest je má dokončit do konce listopadu.

„Pak je nutné provést kolaudaci a uzavřít nájemní smlouvu s pohřební službou, která bude zajišťovat provoz. Odhad uvedení do provozu je tedy nejdříve od ledna roku 2025,“ uvedl pro prachatickoNEWS.CZ mluvčí vimperské radnice Milan Brabec.

Architekt Jakub Vašek navrhl nový objekt tak, aby zvenčí vypadal jako kopie toho původního. V něm malá smuteční síň byla a také v něm bydlíval hrobník. Vnitřní podoba objektu je však zcela nová. Uvnitř bude větší smuteční síň, toalety i zázemí pro techniku sloužící k údržbě hřbitova.

Zdi v interiéru jsou z cihel z původního objektu a takzvaně přiznané, tedy bez omítky. Stěny přitom budou natřeny bíle, což má ztlumit jejich cihlovou strukturu. Strop z podhledů má i prosklenou část, která bude do vnitřních prostor při obřadech pouštět přirozené světlo. Podlahová dlažba bude tmavá.

Na stavbě za zhruba dvanáct milionů korun (včetně DPH) začalo před několika týdny omítání fasád a obkladačské práce v sociálním zázemí. Vrcholit budou také truhlářské práce na vnitřních podhledech, oknech a dveřích. Stavba začala už loni demolicí zchátralého objektu.

„Původní stržený objekt byl v provozu naposledy před více než pětadvaceti lety, než byl pro špatný technický stav uzavřen,“ dodal Milan Brabec. Od té doby se i civilní obřady musely konat ve Vimperku v kostele svatého Bartoloměje. Ten město nyní plánuje více otevřít turistům, protože jsou v něm i cenné fresky. A také by se v něm měly v budoucnu konat kulturní akce.

Dokončování stavby:

 

Původní stav objektu:

 

Studie architekta Jakuba Vaška:

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky