OD REDAKCE   OD ČTENÁŘŮ   /   INZERCE   REDAKCE   CENÍK
  
 

Ozdobí Prachatice nekončící karavana soumarů?

ZPRÁVA - Výtvarná soutěž na sochu soumara s koněm v kruhové křižovatce u prachatického autobusového nádraží zná svého vítěze. Má stát zhruba milion korun.

# Pátek 20/9 2024 - TEXT: Tomáš František Přibyl

S nápadem pořídit do středu kruhového objezdu u prachatického autobusového nádraží sochu soumara s koněm – coby symbolu města – přišla na začátku letošního roku do rady města lidovecká radní Růžena Štemberková. Od rady získala souhlas a pověření projekt realizovat.

Při vyhlašování soutěže o výtvarný návrh sochy pak koalice na tuto soutěž uvolnila sto tisíc korun a v důvodové zprávě se psalo tom, že projekt počítá s odhadovanými náklady ve výši zhruba 1,05 milionu korun včetně DPH. Peníze na to zastupitelé však ještě neuvolnili.

O prázdninách komise složená ze tří radních a doplněná o městského architekta a investičního technika vybrala z pěti došlých návrhů ten vítězný. Předložil ho dvaačtyřicetiletý českobudějovický sochař Michal Trpák, který vystudoval kamenosochařství na střední škole v Českém Krumlově a pak studoval na Vysoké škole umělecko-průmyslové. Je autorem řady veřejně umístěných soch.

Michal Trpák navrhl do středu kruhového objezdu dílo z ocelového kruhu o průměru šesti metrů se siluetami soumarů. Do něj pak navrhl kopuli ze směsi skleněné drti a optických vláken. „Navrhovaná socha pro kruhový objezd v Prachaticích čerpá inspiraci z nekonečné karavany soumarů, kteří po Zlaté stezce putovali s cenným nákladem. Návrh představuje sérii siluet, které jsou do plechu laserované jako velké i malé postavy,“ uvedl Michal Trpák v textové části svého návrhu.

„Vrchní hrana plechu je vypálena do křivky horizontu panoramatu Žlebského Vrchu a Kapraďi, mezi kterými vedla Zlatá stezka do Prachatic. Siluety poutníků představují různé typy lidí, kteří po stezce putovali – od obchodníků po kolonisty - každý nesoucí svůj vlastní náklad a příběh. Osvětlení a vizuální efekty podsvícení skleněné drtě nejenže přidávají soše na vizuální přitažlivosti, ale také vytváří dojem, že karavana je neustále v pohybu, podobně jako tok zboží a lidí, který po Zlaté stezce neustále proudil,“ napsal rovněž autor.

Rada města vítězný návrh schválila na svém zářijovém zasedání všemi sedmi hlasy. Důvodová zpráva však ještě počítá s jeho dopracováním. „Návrh vhodně uchopil téma a dobře pracuje i s kontextem místa. Nabízený příběh je dobře čitelný. V některých aspektech však působí až příliš popisně a komplikovaně – např. replikace siluet v siluetách a doplňkové nápisy Zlatá stezka a Prachatice na plechovém reliéfu. Pochybnosti jsou i o způsobu údržby rozměrné kopule ze skleněné drtě a optických vláken. I přes tyto dílčí výhrady porota považuje tento návrh za nejvhodnější. Návrh však bude potřeba dopracovat komplexně včetně materiálového a konstrukčního hlediska tak, aby mělo sousoší dlouhodobou trvanlivost při minimální údržbě,“ uvádělo se ve zprávě pro radní.

Opozici na návrhu zatím nejvíce vadí výše nákladů a také prakticky nulová diskuse. Starosta Jan Bauer sice slíbil veřejné představení návrhů, ale o diskusi už zřejmě nepůjde. Redakce prachatickoNEWS.CZ žádala letos předkladatelku záměru Růženu Štemberkovou o odpovědi na několik otázek, ale ta na ně nereagovala.

Naopak opoziční zastupitelé Vladimír Lang a Martin Malý na naši žádost o vyjádření reagovali:

„Nebylo by lepší, se nejdříve občanů zeptat, co tam vůbec chtějí? A ne jim hned něco vnucovat? Něco, co se jim nebude líbit a budou se na to muset každý den dívat? Jde nám o to, že by si lidé měli říci, jaký tam má stát symbol Prachatic. Je sice slíbeno veřejné projednání, ale to už asi bude pozdě…

Jsou místa, která by si určitě nějakou výzdobu zasloužila. Kruhové objezdy v některých městech zvláštní výzdobu skutečně mají. Například Třeboň má svého kapra, nebo Strakonice dudy. Ale proč to musí být zrovna symbol soumara?

Jestliže chce vedení města téma o soumarech a Zlaté stezce, nemusí se přece držet pouze zobrazení karavany poutníků. Umíme si také představit práci řezbáře, který vyřeže třeba slánku ze solí, nebo například povalenou vysypanou slánku, nebo obyčejný krystal soli a podobně.

Proto bychom pochopili, kdyby byla v návrhu zmínka o soli znázorňující právě to, čím jsou Prachatice nejznámější. Ve městě však máme spoustu dalších krásných symbolů. Například renesanční stavby nebo vyobrazení renesančního sgrafita, či postavu našeho největšího rodáka Jana Nepomuka Neumanna. Nebo rozhlednu na Libíně…

Témat je široká škála, tak proč se držet jen jednoho jediného? Zabýval se tím někdo? Myslíme, že symbolů by se tu našla celá řada a daly by se vyrobit za zlomek této sumy. Siluety na plechovém reliéfu za více než 1 mil. Kč jsou podle nás už trošku silná káva. To už snad raději nedělat nic!

Navíc si myslíme, že v Prachaticích máme dost jiných důležitějších věcí k řešení, než vyhazovat takové peníze za těžko uchopitelný návrh na kruhovém objezdu. - Martin Malý a Vladimír Lang

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky