OD REDAKCE   OD ČTENÁŘŮ   /   INZERCE   REDAKCE   CENÍK
  
 

Synagoga vystavuje chalóm malovaný na skle

ZPRÁVA - Čkyňská synagoga hostí do konce příštího měsíce výstavu prachatické výtvarnice Šárky Ladýřové. Představuje na ní svou práci na výtvarné podmalbě na skle.

# Sobota 21/9 2024 - TEXT: Tomáš Přibyl

FOTO poskytl Vladislav Hošek

Šárka Ladýřová se věnuje malování obrazů na sklo posledních zhruba deset let. Navazuje tím i na velkou šumavskou tradici lidové podmalby na skle. Využívá k tomu starých okenních tabulí, ale třeba i výplní dveří a jiných zbytků skel. Náměty volí veskrze současně výtvarné.

Tento způsob malby je přitom zajímavý i proto, že nutí autora pracovat s principem obrácené malby. Tedy musí svou myšlenku nahlížet jakoby v protisměru. Výstava obrazů malovaných na sklo ve čkyňské synagoze přitom dostala název Sen – hebrejsky Chalóm.

„Sny nás provází celý život. Někdo sní o lepším životě, jiný o kousku chleba,“ uvedla autorka a dodala: „V životě nás sny nutí vstát a jít. Sen, stejně jako víra, dodává člověku naději.“ Výstavu je možné v synagoze navštívit do konce října denně kromě pondělí vždy od devíti hodin ráno do půl dvanácté a odpoledne od jedné hodiny do půl čtvrté.

Šárka Ladýřová přitom už ve čkyňské synagoze vystavovala v roce 2005, když byl proces její obnovy ještě v počátcích. „Dnešní podoba objektu byla tehdy snem, který se lidem okolo synagogy podařilo naplnit. A já jim za to smekám,“ řekla. Ve dvou následujících letech se tu pak prachatická výtvarnice účastnila i výtvarného sympózia.

Šárka Ladýřová vystudovala také evropská studia a antropologii. V posledních letech se věnuje zejména svému projektu Sklo & Glass. Ten na Šumavu vrací sklo v jeho ateliérové podobě. Jeho součástí jsou výstavy sklářských výtvarníků v muzeích a galeriích, besedy a také galerie v Křišťanově ulici v Prachaticích. 

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky