OD REDAKCE   OD ČTENÁŘŮ   /   INZERCE   REDAKCE   CENÍK
  
 

Prachatice si pořídily desáté partnerské město

ZPRÁVA - Prachatické zastupitelstvo na svém posledním jednání schválilo memorandum o partnerství s dalším městem. Tentokrát zcela na východě Evropy.

# Středa 24/9 2024 - TEXT: Tomáš František Přibyl

FOTO poskytl zastupitel Robert Zeman

Zastupitelstvo schválilo znění a podpis memoranda o spolupráci s gruzínskou municipalitou Akhmeta, která leží v gruzínském regionu Kacheti. Součástí této oblasti i je i jeden z nejúchvatnějších evropských národních parků Tušsko. Schválení smlouvy je vyvrcholením dlouholetých aktivit zastupitele Roberta Zemana.

„Obě města mají podobný geografický charakter. Jsou spíše přírodní a zemědělská - pěstuje se zde především víno, lískové oříšky. Jde o oblast, která je turistická a podobné velikosti jako okres Prachatice. Toto partnerství může být dobrým základem pro rozvoj kulturních, sportovních, turistických i podnikatelských aktivit mezi občany a firmami obou měst,“ uvedl Robert Zeman už loni na podzim, když se mu podařilo v zastupitelstvu jednání o smlouvě prosadit.

Robert Zeman se do Gruzie dostal poprvé v roce 2007 jako mezinárodní pozorovatel tamních voleb a jak přiznal zastupitelům, příroda a lidé jedné z nejkrásnějších evropských zemí ho uchvátily. V roce 2011 pak byl v Gruzii také na konferenci o spolupráci na místní úrovni. Tam vznikl nápad na první spolupráci Prachatic a obyvatel Gruzie.

Jako tehdejší místostarosta Prachatic inicioval Robert Zeman sbírku hraček pro gruzínské děti ve městě Khashuri, do které se zapojily stovky dětí z prachatických mateřských škol. Sbírka se přitom opakovala několikrát a měla velký úspěch, protože hraček se vybraly tisíce. Přepravou hraček ji navíc podpořili i čeští podnikatelé podnikající v Gruzii. A nakonec se do ní zapojily také děti z Volar díky iniciativě tamního domečku. Na plnění hraček do krabic se do Prachatic přijeli v roce 2013 podívat i zástupci gruzínské ambasády v Česku.

Loni na jaře se pak Robertu Zemanovi podařilo zorganizovat ve Volarech menší konferenci o udržitelném hospodaření v lesích se zástupci lesnických společností našeho regionu a představiteli gruzínského Národního parku Tušsko a municipality Akhmeta. Gruzínští hosté zavítali i do Prachatic na radnici a starosta Akhmety Alexander Pitschleauri pak pozval zástupce Prachatic k nim na slavnosti.

Delegace z Akhmety poté letos přijela do Prachatic na Slavnosti Zlaté stezky, kde se s novými partnery mohli seznámit i zastupitelé, kteří v Gruzii nikdy nebyli. Prachatice měly dosud devět partnerských měst. Východním směrem byl dosud nejvzdálenějším z nich běloruský Rogačev. Spolupráce s ním však byla po invazi Ruska na Ukrajinu dána k ledu, aby tím Prachatice vyjádřily nesouhlas s politikou Ruska a Běloruska.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky