OD REDAKCE   OD ČTENÁŘŮ   /   INZERCE   REDAKCE   CENÍK
  
 

Obnovená studentská rada začala hned pomáhat

ZPRÁVA - Prachatická studentská rada se poprvé sešla v obnoveném složení a hned se připojila k těm, kteří začali pomáhat po povodních. Úřadu, hasičům nebo skautům.

# Sobota 28/9 2024 - TEXT: Tomáš František Přibyl

FOTO poskytlo Město Prachatice

Prachatická studentská rada se coby poradní orgán městské rady obnovuje částečně každoročně. Z každé prachatické základní a střední školy jsou v ní vždy dva zástupci a když některý z nich na své škole dostuduje, nastoupí noví. Letos prošla studentská rada obnovou hned ze třetiny a poprvé se v novém školním roce sešla před několika dny se starostou.

Studenti se přitom hned připojili k organizacím a spolkům, které se zapojily do popovodňové pomoci jižní a severní Moravě a české části Slezska. Studentská rada proto debatovala o pomoci jedné konkrétní základní škole. A to v České Vsi na Jesenicku. Tato škola přišla mimo jiné o tělocvičnu a hřiště. A proto se studenti dohodli, že této škole pomůžou nakoupit nové náčiní a pomůcky pro výuku tělocviku.

„Zástupci každé prachatické školy nakoupí pomůcky, které pak Město Prachatice dopraví na místo určení. První pomůcky dodali do sbírky starosta Jan Bauer (na stolní tenis), místostarosta Jakub Nepustil (lana) a místostarosta Jan Kotrba (sady na pétanque),“ uvedla Hana Rabenhauptová z kanceláře starosty, která je garantem fungování studentské rady v Prachaticích.

Studenti však nejsou jediní, kteří se do pomoci místům zasaženým ničivými povodněmi na Prachaticku pustili. V rámci firemního dobrovolnictví na prachatickém městském úřadu a jeho spolupráce s dobrovolnickým centrem, které provozuje KreBul, vznikla sbírka hygienických a čistících prostředků. Úřednici dali dohromady šest set dvacet dva kusů materiálu v hodnotě přesahující třicet tisíc korun a Dobrovolnické centrum Prachatice vybralo dalších šest plných krabic od banánů pomoci. To vše zamířilo už 21. září na jižní Moravu.

Příkladů pomoci zaplaveným oblastem na jihu a severu Moravy a v české části Slezska je přitom na Prachaticku více. Mezi prvními, kdo vyhlašoval sbírku na pomoc byli například dobrovolní hasiči z Petrova Dvora. Ti vyjeli i na místo a pomáhali ve Vápené. Materiální sbírku vypsali pak například i prachatičtí skauti.

Studentská rada v Prachaticích se dohodla na pomoci:

Materiální pomoc, kterou dali dohromady úředníci prachatického městského úřadu s Dobrovolnickým centrem Prachatice:

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky