OD REDAKCE   OD ČTENÁŘŮ   /   INZERCE   REDAKCE   CENÍK
  
 

Utopence můžete opět naložit i přijít hodnotit

ZPRÁVA - Nejlepšího klasického utopence, utopence v omáčce a nakládaný sýr určí opět ve Starých Prachaticích u hasičárny porota, do které se může zapojit každý.

# Neděle 29/9 2024 - TEXT: Tomáš František Přibyl

Hodnocení širokou veřejnou porotou se Staroprachatskému a Ostrovskému spolku v tradiční soutěži o nejlepší nakládané utopence a sýr, vyplácí. Loni i díky tomu měla tato oblíbená osadní soutěž nejvíce návštěvníků za několik let. Letos se takto bude hodnotit už počtvrté.

Soutěž se opět uskuteční ve Starých Prachaticích v areálu u zbrojnice v sobotu 12. října. Od sedmnácti hodin bude možné ve vyhřívaných stanech přihlašovat soutěžní vzorky ve třech kategoriích – utopenci klasika, utopenci v omáčce a nakládané sýry. Hodnocení pak začne v devatenáct hodin. Vstupné je pro diváky stanoveno na sto devadesát korun.

„Porotci budou všichni účastníci. Vítěze vyberou kuriózně – vhazováním matiček do soudků u vzorků. Který vzorek získá nejvíc hlasů takzvaně na váhu, ten vyhrál. Absolutní vítěz si odnese putovní pohár. Ceny pro vítěze připravily Město Prachatice, Pivovar Krumlov a Pekárna Klas,“ uvedla za organizátory Zuzana Pelikánová. Loni se absolutním vítězem stal Karel Talafous, když se svými utopenci porazil ostatních třináct soutěžních vzorků.

Akce, která je oblíbeným náporem na chuťové buňky, vznikla před zhruba třiceti lety. První ročníky se konaly hlavně pro zábavu u Františka Kasla a později Bohumil Toms a Jaromír Šverák přivedli tuto soutěž do Starých Prachatic. Tady ji hostila po léta hospoda Na Kovárně a od roku 2021 se koná v areálu u staroprachatské hasičské zbrojnice.  

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky