OD REDAKCE   OD ČTENÁŘŮ   /   INZERCE   REDAKCE   CENÍK
  
 

Knihobraní nabídne i staré Dikobrazy a Vlasty

ZPRÁVA - Chrobolské knihobraní tentokrát nebude jen o knihách, ale také o starších českých časopisech z minulého století. I když ani tři a půl tisíce knih nebude chybět.

# Středa 2/10 2024 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

Knihobraní připravuje Lenka Šedinová se svým manželem Jaromírem a mladou pomocnicí Eliškou v chrobolské klubovně místních dobrovolných hasičů v čísle popisném dvaadvacet už šestým rokem. A další naplánovala na tuto sobotu 5. října tradičně od půl druhé odpoledne do sedmnácti hodin.

Pravidelně se tu obměňuje minimálně třetina knih a často se pak také podaří získat něco, co nabídku ozvláštní. „Tentokrát budeme mít v nabídce navíc také časopisy Vlasta a Dikobraz z osmdesátých let dvacátého století,“ uvedla pro prachatickoNEWS.CZ Lenka Šedinová.

Dikobraz byl – pro ty mladší – humoristický časopis plný vtipů, který vycházel mezi roky 1945 a 1995. Vlasta byla a je časopis zaměřený na ženské publikum a jeho témata. Vycházet začala ještě za dob Rakousko-Uherska a Wikipedie o Vlastě tvrdí, že jde o nejstarší český časopis pro ženy.

Před přestěhováním na Prachaticko Lenka Šedinová připravovala knihobraní s přáteli na Karlovarsku, Ústecku a ve Středočeském kraji. Tato parta nadšenců, která chce dávat knihám druhý život, nyní organizuje tuto akci už v pěti krajích Česka. V Chrobolech ho připravuje Lenka Šedinová od května 2019 a právě díky široké spolupráci milovníků knih může nabídku pravidelně obměňovat.

„Knihobraní je pouze dobročinná akce a jejím účelem je přiblížit knihy dětem i dospělým tak, aby nebyly vyhazovány do odpadu a podobně. Návštěvníci si mohou odnést vše, co je zaujme, a přinést knihy, které již doma nepotřebují,“ uvedla Lenka Šedinová s tím, že jediným platidlem je tu radost z odnesené knihy a dobrý pocit z darované knihy.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky