OD REDAKCE   OD ČTENÁŘŮ   /   INZERCE   REDAKCE   CENÍK
  
 

Stavba nového sídla záchranné služby už začala

ZPRÁVA - Volarští záchranáři se po čtvrt století služby ve staré a ne zcela vyhovující budově přestěhují do nové a moderní základny. Její výstavba už začala.

# Čtvrtek 3/10 2024 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

Jihočeské záchranné službě se na stavbu v areálu bývalých volarských kasáren podařilo získat dotaci z evropských fondů, která pokryje sedmdesát procent nákladů. Dalších patnáct procent získá ze státního rozpočtu a zbytek dofinancuje ze svého. Výběrové řízení na stavbu vyhrála firma LUSPOL SE s cenou dvacet devět milionů korun včetně DPH.

Předání staveniště se konalo na konci srpna a nyní už se na stavbě začínají rýsovat základy. „Nová základna bude disponovat prostory a zázemím pro osádku, které odpovídají současným standardům včetně skladovacích prostor i záložního zdroje napájení. Součástí budovy bude dvougaráž pro sanitní vozy. Celá budova má charakter pasivního domu s rekuperací. Je tedy energeticky úsporná a odpovídá evropským standardům. Budova bude rovněž disponovat fotovoltaikou včetně bateriového uložiště,“ uvedla pro prachatickoNEWS.CZ vedoucí odboru zdravotnictví krajského úřadu Jihočeského kraje Ivana Turková.

Nový objekt má být dokončen na konci příštího roku, ve kterém uplyne pětadvacet let od otevření volarské základny v objektu v Soumarské ulici, který jihočeská záchranná služba hodnotí dlouhodobě jako nevyhovující jejím potřebám. Ke stěhování do nového pak má dojít v roce 2026. Personální zajištění se po zprovoznění základny na novém místě přitom měnit nemá. V současnosti slouží ve Volarech v celodenní službě jedna směna rychlé zdravotnické pomoci.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky