OD REDAKCE   OD ČTENÁŘŮ   /   INZERCE   REDAKCE   CENÍK
  
 

Křišťanova 61 vystavuje obrazy židlí i na židlích

ZPRÁVA - Galerie, která od letošního jara funguje v Prachaticích v Křišťanově ulici 61, připravila novou výstavu, která se tentokrát netýká přímo uměleckého skla. 

# Sobota 5/10 2024 - TEXT: Tomáš František Přibyl

Foto poskytla Šárka Ladýřová

Galerie, která je součástí projektu návratu skla v jeho umělecké podobě na Šumavu, dala novou výstavou příležitost malířce Veronice Škopkové pocházející z Písku. Ta se v Prachaticích představuje se svými obrazy židlí. Sérii začala malovat v letech 2018 a 2019 na stáži v malířském ateliéru Martina Mainera. A od té doby ji průběžně rozvíjí.

„Židle pojímá jako svébytné objekty, které významnou měrou utváří prostor, ve kterém se denně pohybujeme. Židle je v našem kulturním prostoru významným prvkem. Naučit se sedět na židli je jednou z prvních dětských dovedností. Každý máme někde tu svoji židli - své místo,“ uvedla Šárka Ladýřová, která galerii v Křišťanově 61 provozuje.

Veronika Škopková je absolventkou pražské Akademie výtvarných umění, kde v roce 2022 zakončila v ateliéru Karla Strettiho a Adama Pokorného studium v oboru restaurování výtvarných děl malířských a polychromované plastiky. „Žije, pracuje a tvoří v Praze a v šumavském Vacově,“ dodala Šárka Ladýřová.

Výstavu je možné v galerii vidět do konce října vždy ve středu mezi desátou a šestnáctou hodinou. Galerie přitom jinak vystavuje hlavně díla sklářských výtvarníků a je zázemím projektu Sklo & Glass. Ten loni spustila výtvarnice Šárka Ladýřová. Jeho součástí je budování sbírky výtvarných děl sklářských výtvarníků a především pak pravidelné výstavy v Sušici, Kašperských Horách a Vimperku. V Prachaticích se do něj zapojí také Galerie Dolní brána.

„V roce 2025 chystám pro Galerii Dolní brána výstavu ateliéru Sklo na UJEP pod vedením Ilji Bílka s názvem The Best OFF. Dalšími v bráně předvedenými ateliéry, které zásadní měrou formovaly dnešní podobu českého uměleckého sklářství, budou v roce 2027 Ateliér SKLA profesora Kopeckého a v roce 2029 ateliér Skla v architektuře Mariána Karla,“ řekla Šárka Ladýřová. Aktivity projektu je možné sledovat na jeho webu https://sklo-glass.com/.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky