OD REDAKCE   OD ČTENÁŘŮ   /   INZERCE   REDAKCE   CENÍK
  
 

Po sedmi letech se vrací věrná kopie legiovlaku

ZPRÁVA - Rovných šest dní bude možné v našem okrese opět navštívit věrnou kopii vlaku, v jakých bojovali českoslovenští legionáři uprostřed ruské občanské války.

# Pondělí 7/10 2024 - TEXT: Tomáš František Přibyl

Legiovlak je unikátním projektem Československé obce legionářské, který má současným generacím připomenout nebývalé vojenské umění a hrdinství československých legionářů v Rusku na Transsibiřské magistrále pod vedením generála Radola Gajdy. Vlak před sedmi lety zavítal na nádraží v Prachaticích a ve Vimperku a nyní se vrací opět do Vimperka.

„Těmito vlaky se desetitisíce československých legionářů přepravily v letech 1918 až 1920 napříč Ruskem a průjezd si často musely vynutit bojem s Bolševiky. Ve všech vozech na návštěvníky čeká věrná rekonstrukce vybavení, legionáři v dobových stejnokrojích, ale také originální exponáty a několik stovek fotografií na panelech mapujících historii československých legií,“ uvádí Československá legionářská obec na svém webu.

Ve Vimperku na nádraží bude legiovlak stát od úterý 8. do neděle 13. října a přístupný bude zdarma ve všední dny od osmi do šestnácti hodin a o víkendu pak od devíti do šestnácti hodin. „K dispozici je i databáze vojsk s možností vyhledat své předky, kteří sloužili v c. a k. armádě nebo v legiích,“ dodal k tomu mluvčí vimperské radnice Milan Brabec.

Stifterův pošumavský železniční spolek k tomu navíc na vimperském nádraží zpřístupní i svůj železniční depozitář, kterému říká Lampárna a na sobotu 12. října připravil i Železniční den ve Vimperku od devíti do šestnácti hodin. „Pro návštěvníky budou připravena historická vozidla a technika. A také se budou moci svézt speciálním vlakem s historickým motorovým vozem M131.1 Hurvínek do Strakonic nebo Bohumilic a zpět. Na programu budou i jízdy na historické drezíně,“ uvedl k tomu jednatel spolku Vladislav Šlégr.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky