OD REDAKCE   OD ČTENÁŘŮ   /   INZERCE   REDAKCE   CENÍK
  
 

Univerzita třetího věku je tentokrát o šlechtě

ZPRÁVA - Další čtyři desítky studentů třetího věku absolvovaly v Prachaticích imatrikulaci a zahájily studium s Jihočeskou univerzitou a místní knihovnou.

# Středa 9/10 2024 - TEXT: Tomáš František Přibyl

FOTO poskytla Městská knihovna Prachatice

Prachatická Univerzita třetího věku, na jejímž organizování spolupracují prachatická městská knihovna a teologická fakulta Jihočeské univerzity, se tentokrát bude věnovat vážnějšímu historickému tématu, kterým je česká šlechta od středověku do 20. století. Imatrikulací, ze které pochází fotografie, už studenti prošli na konci září a nyní zahajují studium.

„Studijní obory jsou šestisemestrové. Začínají zápisem a imatrikulací v kostele svatého Jakuba v Prachaticích a pokračují semináři. Na závěr každého semestru se konají kolokvia. Studenti vypracovávají seminární práce, které si obhajují. Součástí každého oboru jsou odborné badatelské cesty. Samostudium je běžnou součástí,“ vysvětlila ředitelka prachatické knihovny Hana Mrázová, která se zájemci o studium vybírá témata, kterým se místní Univerzita třetího věku věnuje.

Tento typ vzdělávání knihovna připravuje s Jihočeskou univerzitou od roku 2013 a od roku 2016 pak s její teologickou fakultou. I proto mívá imatrikulace slavnostní a univerzitní charakter. Letos na ni například dorazila i proděkanka fakulty Lucie Kolářová nebo Helena Machulová, která má na fakultě na starosti celoživotní vzdělávání. Nechyběli ani garanti a vyučující oboru a představitelé města. „Naše poděkování patří také vikáři Petru Plášilovi za možnost uspořádat imatrikulaci v kostele svatého Jakuba a Martině Boškové Pivoňkové za zpěv a hudební doprovod,“ dodala knihovnice Jana Viktorová.

V minulosti už studenti, kterým je přes padesát let, absolvovali v prachatické Univerzitě třetího věku například programy zaměřené na historii odívání nebo minulost a současnost myslivosti. Program, který skončil promocí letos v červnu, se zabýval cestováním po jižních Čechách.

Začínající studijní program se snaží dívat na českou šlechtu jako na sociální skupinu, která měla velký vliv na dějiny českých zemí. Řeč bude například i o tom, jak se šlechta angažovala v ekonomickém vývoji, kulturním mecenášství nebo třeba jaký měla vliv na urbanismus a politiku. Chybět však nebude ani pohled do šlechtických domácností.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky