OD REDAKCE   OD ČTENÁŘŮ   /   INZERCE   REDAKCE   CENÍK
  
 

Čtvrt miliardy za knihovnu, ale nižší daň nedovolí

ZPRÁVA - Prachatická koalice odmítla snížit daň z nemovitostí. Její snížení se pokusil prosadit zastupitel Robert Zeman i kvůli tomu, jak se koalice chová rozhazovačně.

# Pondělí 14/10 2024 - TEXT: Tomáš František Přibyl

Robert Zeman navrhl snížit jeden z koeficientů, podle kterých se vypočítává daň z nemovitostí. Konkrétně navrhl ponížit koeficient 1,5 platný pro rekreační budovy, garáže, zdanitelné stavby a zdanitelné jednotky pro podnikání v zemědělské prvovýrobě, lesním nebo vodním hospodářství, zdanitelné stavby a zdanitelné jednotky pro podnikání v průmyslu, stavebnictví, dopravě, energetice nebo ostatní zemědělské výrobě a zdanitelné stavby a zdanitelné jednotky pro ostatní druhy podnikání na 0,7 bodu.

„Velký a zásadní argument pro to je, že děláme investice za mnoho desítek nebo stovek milionů korun, takže peníze jako město máme. A dáváme je spíše do nadstavbových než základních výdajů a tak se domnívám, že bychom mohli minimálně na rok výši této daně utlumit,“ vysvětlil svůj návrh ostatním zastupitelům.

Podle jeho odhadů by to snížilo výběr daně z nemovitosti ve městě asi o třicet procent z toho, kolik na ní radnice vybere nyní. Po změnách, které v této oblasti udělala vláda, se výběr této daně v Prachaticích zdvojnásobil ze sumy šest až sedm milionů korun na zhruba třináct milionů korun.

Snížení koeficientu by podle odhadu Roberta Zemana ušetřilo majitelům nemovitostí zhruba pět milionů korun. „Je to sice pět milionů korun, ale ve světle všech těch velkých výdajů, které děláme, by se to alespoň na rok dalo ve prospěch občanů oželet a uspořit na největších investičních akcích,“ dodal k tomu.

Kritizoval přitom zejména to, že současná koalice volí velmi často ty nejdražší varianty z možných řešení a o levnější se nepokouší. Takto se postupovalo zejména v případě rekonstrukce chaty na Libíně a u stavby nové knihovny, jejíž cena se přiblíží čtvrt miliardě korun. Náklady na ni se podařilo koalici zvýšit dvaapůlkrát oproti odhadu minulé koalice a vlastní odhad nákladů pak u knihovny koalice překročí zřejmě o zhruba sto milionů korun. V rezervě má přitom nyní město zhruba 190 000 000 korun neutracených v minulých letech!

Za koalici s návrhem Roberta Zemana nesouhlasil starosta Jan Bauer s tím, že se na věc dívá z fiskálního hlediska rozpočtu města. Daň z nemovitosti sice podle něj vzrostla, ale o jiné příjmy z jiných daní město přišlo. „To vypadá tak, že chceme, aby město mělo co nejvíce peněz, ale já tento názor nesdílím,“ řekl k tomu Robert Zeman.

Hlasování pak přineslo poměrně zajímavé výsledky. K Robertu Zemanovi se totiž připojila i část bývalé koalice a jeho návrh získal nakonec sedm hlasů. Pro snížení byli i zastupitelé Malý, Lorenc, Machart, Lang, Kolín a Drexler. Proti byli Kotrba, Hodina, Nepustil, Piloušek, Fidler – ostatní se zdrželi. Návrh tak sice neprošel, ale hlasovalo pro něj více zastupitelů než proti.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky