OD REDAKCE   OD ČTENÁŘŮ   /   INZERCE   REDAKCE   CENÍK
  
 

Běh po Zlaté stezce se vrátil potřetí do Prachatic

ZPRÁVA - Běžci z české a německé strany dokončili třetí okruh svého běhu po Zlaté stezce mezi Prachaticemi a Grainetem a udělali z něj tak novou tradici. 

# Úterý 15/10 2024 - TEXT: Tomáš František Přibyl

FOTO poskytli organizátoři a KIC Volary

Na štafetový běh po Zlaté stezce vyráží skupina běžců od roku 2019. Letos se tak konal o uplynulém víkendu už jeho šestý ročník. Poprvé se běželo z Prachatic do Grainetu a další rok zpět. Trasu tam a zpět tak běžci dokončili letos potřetí. Běh si klade za cíl propagovat Zlatou stezku a proto také co nejvěrněji kopíruje její trasu. A také podporuje vztahy lidí z obou stran šumavské hranice.

Tato nová tradice navázala na běh svobody, na který se v prosinci roku 1990 vydala z Prachatic skupina běžců, kterou tvořili Jan Kocourek, Michal Piloušek starší, Michal Polomský, Karel Bárta, bývalý místostarosta Miroslav Lorenc a Jindřich Fiedler. Ti chtěli po pádu Železné opony během do Pasova oslavit svobodu a znovunavázat přeshraniční vztahy.

Letošní běh musel být přitom o měsíc odložen kvůli dešťům, které způsobily na mnoha místech Čech, Moravy a Slezska povodně. Startovalo se v sobotu 12. října v Grainetu při teplotě pouhé dva stupně nad nulou. Tamní starosta Jürgen Schano vyslal na trať šest českých a osm německých běžců.

„V polovině trasy, kdy se ukázalo i podzimní sluníčko, jsme se občerstvili u Maxů na Soumarském mostě polévkou a pokračovali přes dřevěné srdce do Volar, kde jsme se potkali s vedením města. Po malé pauze se běželo dál přes Cudrovice a hrad Hus do Perlovic a Prachatic, kde nás přivítal na Velkém náměstí starosta města Jan Bauer,“ napsal pro prachatickoNEWS.CZ za organizátory Jan Kocourek.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky