OD REDAKCE   OD ČTENÁŘŮ   /   INZERCE   REDAKCE   CENÍK
  
 

Prachatické muzeum vystavilo své nové poklady

FOTOREPORTÁŽ - Chcete si prohlédnout nové historické poklady našeho regionu, které se dostaly do sbírek Prachatického muzea v posledních dvaceti letech? 

# Pátek 18/10 2024 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

Prachatické muzeum oslavilo ve čtvrtek 17. října sto dvacet let od vzniku muzea v Prachaticích. A zvolilo podobnou formu, jako když slavilo sto let. Tehdy v muzeu vznikla výstava, která se pak stala stálou expozicí, a která ukazovala, jak vypadalo muzeum v Prachaticích, když v roce 1904 vzniklo.

A včera muzeum otevřelo výstavu nejzajímavějších sbírkových předmětů, které do jeho depozitářů přibyly v posledních letech. Výstavu je možné navštívit až do 5. ledna příštího roku každý týden od úterý do neděle vždy mezi desátou a šestnáctou hodinou. Zajímavých exponátů, které muzeum získalo od roku 2004 do současnosti, je přitom plná.

„Za tu dobu se do našeho muzea dostalo velké množství sbírkových předmětů a jejich škála je opravdu široká. Jsou zde k vidění předměty povahy etnografické, numismatické, militaria, hračky a v neposlední řadě i předměty z oblasti archeologie,“ uvedl archeolog muzea Jindřich Vágner, který výstavu zahajoval.

Jeden z nejzajímavějších exponátů čeká na návštěvníky výstavy hned po vstupu do muzea. U něj stojí kulisy, které používali staroprachatší ochotníci a nakonec byly uloženy v hospodě v Osekách. Nechybí tu však ani šaty, sklo nebo vánoční ozdoby a předměty denní potřeby.

K dalším zajímavostem výstavy patří třeba i pistole FN od firmy Browning nalezená při vykopávkách u Tankovky. Tento typ pistole používali hojně němečtí vojáci za druhé světové války a vycházel z typu, kterým byl v roce 1914 zastřelen v Sarajevu arcivévoda František. Zaujmout ale mohou i nové obrazy ve sbírkách nebo kovové nálezy, které muzeum získává od hledačů s detektory. Ty jsou datovány od doby bronzové až do současnosti.

„Velký dík patří veřejnosti za to, že předměty, které už ztratily svou funkci a pro někoho mohou být bezcenné, věnuje do našich sbírek. Tím, že se k nám dostávají, obohacují naše depozitáře, mohou být vystaveny a vedou tak svůj druhý život,“ řekl Jindřich Vágner.

O hudební doprovod vernisáže se postaralo juniorské složení Klarinetového souboru vedeného Janem Hovorkou.

S klarinetisty tradičně zazpívala i Petra Sovová.

Za Prachatické muzeum výstavu otevřel archeolog Jindřich Vágner.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky