OD REDAKCE   OD ČTENÁŘŮ   /   INZERCE   REDAKCE   CENÍK
  
 

Fotoohlédnutí za skvělým koncertem Cinku

FOTOREPORTÁŽ - Prachatický hudební soubor Cink oslavil třicáté výročí svého založení velkým koncertem. A ukázal, jak moc je oblíbený a také uznávaný.

# Pondělí 21/10 2024 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

Prachatický Cink je na hudební scéně našeho regionu svého druhu unikát. Existuje třes třicet let s jedním sbormistrem, který ho vymyslel a založil. Drží si stále stejné zaměření repertoáru, kostýmy nebo aranže. Také má stále stejně vysokou úroveň a stejné je pro něj i to, že stále funguje na prachatické střední pedagogické škole. Nezměnila se ani jeho obliba a radost, kterou rozdává. Ta naopak rostla a roste. Přitom jím prošlo od jeho založení už sto čtyřicet osm lidí.

Co se však od jeho počátku nezměnilo, je Jiří Vopálka, který Cink vede a způsob, jakým ho vede. I proto mohl ředitel prachatické střední pedagogické školy Antonín Krejsa říct na narozeninovém koncertu Cinku v prachatickém Národním domě v sobotu 19. října následující slova: „Jsem velmi rád, že se vás tu sešlo tolik, a že jste přišli ocenit třicet let práce Jiřího Vopálky.“

Diváci koncertu přitom Národní dům zaplnili tak, že ani na balkóně nezbylo místo, odkud by bylo možné se dívat. Publikum oceňovalo písně v podání souboru emocemi plnými radosti i uznání přes dvě hodiny, které koncert trval.

A silné emoce prožívaly i členky souboru s podporou hudební sekce, ve které hráli i pedagogové školy. Zazpívat přišly členky první generace, které soubor s Jiřím Vopálkou zakládaly, a poté členky té současné. Nakonec se k nim pak připojily i členky z ostatních generací. Tím, že je Cink tvořen studentkami školy, se jeho složení po několika letech vždy mění.

Došlo i na vzpomínání na to, jaké působení v souboru bylo. „Za první generaci mluvila paní Gabriela Turková a za aktuální desátou generaci slečna Tereza Předotová. Za ty v desáté generaci, které v souboru zůstaly jako posila, promluvila Lucie Kučerová a Radka Koritarová. Slovo si vzal také basista Ivan Studený a na něho navázala Věra Čarková,“ uvedla organizátorka koncertu Marcela Tomková. Společným jmenovatelem toho, na co vzpomínali s radostí i humorem, byla preciznost Jiřího Vopálky a jeho trvání na vysoké úrovni všech výkonů.

To, jak se Cink vepsal do srdcí členek souboru, přitom ukázala nejen první generace, která se stále schází a zpívá, ale že dorazily i bývalé členky, které jsou třeba na mateřské dovolené nebo žijí daleko od Prachatic. A přijel dokonce i sochař Petr Schel, který na střední pedagogické škole studoval v době, kdy na ní Jiří Vopálka začínal učit, a který je autorem písně, kterou Cink zpívá třicet let – Křižácké pýchy.

Cink tak evidentně není jen prachatické hudební stříbro, ale také svého druhu nemalá hudební rodina, která existuje přes třicet let. Když se něco takového povede vytvořit nějakému učiteli, stojí to vždy za velkou pozornost, a té se Jiří Vopálka na výročním koncertu dočkal vrchovatě.

O vynikající zvuk se u toho postaral zvukař Jakub Weiss.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky