OD REDAKCE   OD ČTENÁŘŮ   /   INZERCE   REDAKCE   CENÍK
  
 

Soutěž sýrů a utopenců byla letos rekordní

ZPRÁVA - Staroprachatské soutěži o nejlepší nakládaný sýr a utopence rostla v posledních letech návštěvnická obliba a nyní zaznamenala i rekordní účast soutěžících.

# Úterý 22/10 2024 – TEXT: Tomáš František Přibyl

FOTO poskytl Staroprachatský a Ostrovský spolek

Akce, která je oblíbeným náporem na chuťové buňky, vznikla před zhruba třiceti lety. První ročníky se konaly hlavně pro zábavu u Františka Kasla a později Bohumil Toms a Jaromír Šverák přivedli tuto soutěž do Starých Prachatic. Tady ji hostila po léta hospoda Na Kovárně a od roku 2021 se koná v areálu u staroprachatské hasičské zbrojnice.

 Přesun a změna hodnocení se přitom pořádajícímu Staroprachatskému a Ostrovskému spolku vyplatily. Dříve vzorky hodnotila vybraná porota, ale letos už počtvrté všichni platící diváci. Ti opět dostali kovové matičky a hlasovali jejich vhazováním do soudků u jednotlivých vzorků.

Loni i díky tomu měla tato oblíbená soutěž nejvíce návštěvníků za několik let a letos i díky tomu zaznamenala rekordní množství přihlášených. „Letos se účastnilo více než dvacet soutěžících a soutěžilo se ve třech kategoriích. Ceny pro vítěze připravily Město Prachatice, Pivovar Krumlov a Pekárna Klas. Absolutním vítězem, který si odnesl putovní pohár, se stal v sobotu 12. října Tomáš Podlaha,“ uvedla za organizátory Zuzana Pelikánová.

Kategorie utopenci klasika:

1. Tomáš Podlaha, 2. Karel Talafous, 3. Vendula Faktorová

Kategorie utopenci v omáčce:

1. Libor Marek, 2. Radek Štefankovič, 3. Jan Špaček

Kategorie sýry:

1. Jaromír Šverák, 2. Antonín Špaček, 3. Adéla Fuchsová

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky