# Úterý
22/10 2024 – TEXT: Tomáš František Přibyl
FOTO
poskytl Staroprachatský a Ostrovský spolek
Akce, která
je oblíbeným náporem na chuťové buňky, vznikla před
zhruba třiceti lety. První ročníky se konaly hlavně pro
zábavu u Františka Kasla a později Bohumil Toms a
Jaromír Šverák přivedli tuto soutěž do Starých
Prachatic. Tady ji hostila po léta hospoda Na Kovárně a
od roku 2021 se koná v areálu u staroprachatské hasičské
zbrojnice.
Přesun
a změna hodnocení se přitom pořádajícímu
Staroprachatskému a Ostrovskému spolku vyplatily. Dříve
vzorky hodnotila vybraná porota, ale letos už počtvrté
všichni platící diváci. Ti opět dostali kovové matičky a
hlasovali jejich vhazováním do soudků u jednotlivých
vzorků.
Loni i díky
tomu měla tato oblíbená soutěž nejvíce návštěvníků za
několik let a letos i díky tomu zaznamenala rekordní
množství přihlášených. „Letos se účastnilo více než
dvacet soutěžících a soutěžilo se ve třech kategoriích.
Ceny pro vítěze připravily Město Prachatice, Pivovar
Krumlov a Pekárna Klas. Absolutním vítězem, který si
odnesl putovní pohár, se stal v sobotu 12. října Tomáš
Podlaha,“ uvedla za organizátory Zuzana Pelikánová.
Kategorie utopenci klasika:
1. Tomáš
Podlaha, 2. Karel Talafous, 3. Vendula Faktorová
Kategorie utopenci v omáčce:
1. Libor
Marek, 2. Radek Štefankovič, 3. Jan Špaček
Kategorie sýry:
1. Jaromír
Šverák, 2. Antonín Špaček, 3. Adéla Fuchsová
|