OD REDAKCE   OD ČTENÁŘŮ   /   INZERCE   REDAKCE   CENÍK
  
 

Pavilon přátelství studentů nahradí asi relaxace

ZPRÁVA - Studenti ho před sedmnácti lety postavili a v pondělí se studenti dali do jeho rozebírání. Symbolizovat měl přitom i obnovu česko-německých vztahů.

# Středa 23/10 2024 - TEXT: Tomáš František Přibyl

FOTO prachatickoNEWS.CZ a Město Vimperk

Řeč je o Pavilonu Přátelství ve Vimperku na náplavce u Volyňky. Město nyní dospělo k rozhodnutí ho odstranit kvůli jeho špatnému technickému stavu. Symbolem, o který by chtěli Vimperští dlouhodobě pečovat, se tak nestal. Naopak se v minulosti stával terčem vandalů.

Pavilon byl dotačním projektem a vznikl v roce 2007 v rámci spolupráce studentů vimperské Nerudovky a Státní odborné školy ve Waldkirchenu. V jeho rámci studenti a pedagogové škol pracovali na vytvoření česko-německo-anglického slovníku pro řemeslníky a multimediálního CD pro tesaře, pokrývače a klempíře.

Součástí projektu pak bylo také vybudování dvou pavilonů ve Vimperku a Waldkirchenu studenty obou škol. Vimperský městský web pavilon u Volyňky označil i za symbol spojení po válce přerušených vztahů mezi Čechy a Němci. V pondělí 21. října však vimperský pavilon začali studenti Nerudovky v rámci své praxe rozebírat.

Město totiž dospělo k názoru, že bude lepší ho odstranit. „Podlaha pavilonu byla prohnilá, některá prkna zcela chyběla, což představovalo riziko úrazu. Navíc se tato stavba stala častým cílem vandalů, kteří ji pokreslili, což zhoršovalo její vzhled, a přispívalo tak k negativnímu vnímání tohoto prostoru,“ uvedla koordinátorka Zdravého města Vimperk Jana Černá z odboru rozvoje městského úřadu.

„Otázkou zůstává, zda pavilon něčím nahradit. Nejjednodušším řešením by bylo tuto plochu osít trávou a scelit ji s okolním trávníkem,“ uvedl mluvčí vimperské radnice Milan Brabec a dodal: „Nicméně blízkost dětského hřiště a celková atraktivita nábřeží vybízejí k ambicióznějšímu přístupu. Místo, které nyní slouží spíše jen k průchodu, by se mohlo v budoucnu proměnit v příjemnou lokalitu určenou k odpočinku a relaxaci. Konkrétní plány však v tuto chvíli ještě nejsou.“

Nábřeží u Volyňky, kde pavilon stál sedmnáct let.

A jeho stav před tím, než ho studenti Nerudovky začali rozebírat.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky