Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 OBRAZEM: Husovské unikáty v Muzeu české loutky a cirkusu

 PRACHATICE - 2. prosince 2016 - 9:04 - V prachatickém Muzeu české loutky a cirkusu byla ve čtvrtek 1. prosince otevřena výstava nazvaná Husovské unikáty ze sbírek Národního muzea v Praze. Zahájil ji vedoucí divadelního oddělení Národního muzea Vojtěch Poláček. O hudební doprovod se postaral flétnový soubor Píšťalka, který působí při ZŠ Národní. Výstava tu potrvá do 30. dubna příštího roku.

 Text a foto: Zdeněk Přibyl

   www.dre-kon.cz

   "Jde o úspěšnou výstavu ze sbírek Národního muzea v Praze, která připomněla 600. výročí upálení Mistra Jana Husa v Kostnici. Nyní se přesunula k nám do Prachatic, Husova rodného kraje. Výstava upozorňuje nejenom na význam Husovy osobnosti, ale zaměřuje se také na Husův odkaz, který lze nalézt především v rovině náboženské a mravní. Pamatuje i na dobu husitskou," uvedla Hana Patrasová z divadelního oddělení Národního muzea.

   Role našeho průvodce výstavou se ujal magistr Vojtěch Poláček z Národního muzea. "Mezi předměty, z nichž některé jsou vystaveny vůbec poprvé, tu jako nejvzácnější vyniká pestrobarevná vitráž anonymního tvůrce s výjevem upálení Jana Husa a osmi šlechtickými erby z přelomu 17. a 18. století," odpověděl na naši otázku na nejzajímavější exponát. Ale úžasných věcí je tu víc.

   Například maketa - ukázka z ilustrovaného Jenského kodexu z konce 15. a začátku 16. století s motivem pochodu kališníků, vyznavačů Husova učení. Za pozornost určitě stojí mince z pozdější doby, na nichž nechybí portét Mistra Jana Husa. "Zajímavé je, že s pietou neboli připomínáním Mistra Jana Husa se u nás začalo poměrně záhy, hned v 15. století. Kromě mincí o tom svědčí třeba také vystavená maketa okna z Husovy cely, v níž byl vězněn v Kostnici," vysvětlil Vojtěch Poláček.

   Pozoruhodné jsou také hliněné kachle s reliéfem husitských bojovníků. Další kachel nalezený v pražské Dlouhé ulici a pocházející z 15. století zpodobňuje hejtmana Jana Žižku z Trocnova. Ve vitríně kachle doprovází kopie sošky Jan Hus na hranici z dílny Wendela Rosskopfa z let 1515 - 1516. Působivá je také maketa Kozího hrádku u Ústí Sezimova, na kterém Mistr Jan Hus kázal v časech, kdy musel pro nepřízeň církve opustit Prahu.

   Jak je zřejmé, tentokrát není nová výstava prachatického Muzea české loutky a cirkusu určena pro pobavení dětí, jak tomu v tomto stánku historie a umění zpravidla bývá. Připravuje se vzdělávací program, který by měl Mistra Jana Husa a jeho dobu zpřístupnit spíše středoškolákům a další mládeži. Pokud ale máte vztah k české historii, nemusíte být vědci či badatelé - na výstavě najdete množství zajímavostí. Otevřeno je tu od úterka do neděle od 9:00 do 17:00. 

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2016, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist