Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Po vlkovi přišel vzácný kočičí úlovek z pošumavské fotopasti

 ŠUMAVA - 14. ledna 2017 - 15:15 - Fotopasti Rysích hlídek Hnutí DUHA natočily v Pošumaví dvě videa šelmy, která nápadně připomíná kočku divokou. Vzhled i chování zvířete na záznamu odpovídají vzácnému zvířeti, které z naší přírody vymizelo před dvěma sty lety. Informovala o tom v úterý 10. ledna společná tisková zpráva Hnutí DUHA a Správy NP Šumava.

 Text: Zdeněk Přibyl  

   www.dre-kon.cz

   Automaticky natočená nová videa s šelmou pocházejí z okraje Chráněné krajinné oblasti Šumava. Řadí se ke slabé desítce údajů o kočce divoké z celého území České republiky.

   "Zvíře zachycené fotopastmi prochází značkovacím místem, v jednom případě je také vidět typické kočičí značkovací chování, které známe od domácích koček či rysů. Nalezení genetických vzorků by mohlo přinést zajímavé informace o původu šelmy," uvádí zpráva.



   Na monitoringu šelem v jihozápadních Čechách spolupracuje Správa Národního parku a CHKO Šumava, jihočeské regionální pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny a organizace Hnutí DUHA a ALKA Wildlife.

   Kočka divoká patří mezi druhy, které byly ještě zhruba v polovině 18. století běžným obyvatelem našich lesů. Její vymizení způsobil výrazný úbytek přirozených pralesovitých porostů a systematické pronásledování člověkem. Lidé v kočce divoké viděli predátora myslivecky obhospodařované pernaté zvěře. Takže ji považovali za škůdce...



   "Monitoring kočky divoké je obtížný. Její teritorium je malé, má rozlohu sotva pár kilometrů čtverečních a komplikuje ho její skrytý způsob života a nízká početnost. Také je obtížné určit, zda je zaznamenané zvíře kočka domácí či její tajemný a vzácný příbuzný.  Bohužel se objevují i případy "chybného odstřelu", kdy záměna kočky divoké za domácí kočku stojí vzácnou šelmu život," pokračuje na jiném místě společná zpráva.

   Jak se z ní lze dále dozvědět, přirozeným prostředím kočky divoké jsou níže položené teplejší oblasti s listnatými a smíšenými lesy. Zde vyhledává především okraje lesů, malé mýtiny, v lese ukryté louky a nerušené lesní lemy s bohatou strukturou křovin. Kočka divoká loví hlavně hlodavce.



   Kočka divoká je také ikonickým tvorem kampaně Česká divočina Hnutí DUHA. Ekologická organizace usiluje o rozšíření a ochranu přirozených lesů ponechaných samovolnému vývoji, které jsou pro tuto vzácnou šelmu klíčovým územím.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2017, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist